Blogg

2014-09-28 Nedre Dalälven, Älvkarleby

12-15 grader, sol, SV till V 4-6m/s(10-12m/s i byarna), 300m3/s -180ms3/s

Jag var på plats vid strax innan kl09 och bad som vanligt om lite tips. Rabben var det hetaste som gick att erbjuda och spänd över att pröva nått nytt gick jag och plockade ihop min utrustning. En stund senare byttes förhoppning mot lätt besvikelse. Någon hade norpat båten till Rabben minuter före mig, sånt e livet. Som extra salt i såren så visade fångstjournalen sen att han fått 5st havsöringar. Jag valde att gå på den östra sidan, från bron ner till bagarkurvan. Detta var helt resultatlöst och svårkastat pga vinden och till en början även stor fluga. 

På eftermiddagen var Rabben ledig. Jag gick uppifrån och ner tre gånger med olika flugor, med och utan sjunktafs. Under andra vändan bestämde sig vattenfall för att dra ner på vattnet och det blev betydligt sämre drag.

Mot kvällen gick jag till fiskekontoret för att se om de kunde hjälpa till på något sätt. Efter att beskrivit vad jag fiskat med hela dagen kunde vi bara konstatera att det inte var något fel på flugvalet. Kände mig ändå lite peppad av samtalet.

Fiskade lite olika platser utan resultat innan jag vid skymningen gick mot Haröra. Har nån tidigare tur haft hugg där i sista ljuset för dagen. I 4-5 kastet så högg det till rejält när flugan fiskat ut. Fisken gick nedströms så det blev till att springa efter för att inte fastna i någon sten. Kommer inte ihåg när jag var så nervös över att drilla en fisk. Det blev en trevlig kamp och fisken tog lina ett antal gånger. Den svarta zoonkern satt perfekt och efter 10-15min låg min första godkända flugspöfångade havsöring i håven. 1,85kg 56cm. Jag valde att avsluta för dagen efter den lyckan, ÄNTLIGEN!

 

 

 

 

 

 

För mer info se

http://www.alvkarlebysportfiske.nu

 

2014-06-22 till 2014-06-29 Island

Genom UFFF - Uppsala Flugfiske Förening bar det av mot Island tillsammans med 5st andra fisketokar. Helt annorlunda mot allt annan jag tidigare varit med om gällande fiske. Först desifisera allt och sedan få ner all utrustning i två väskor med vetskap att glömma något inte är ett alternativ var minst sagt krävande.

Vädret för veckan var 2-6 grader samt upp till 20m/s och som extra bonus lite regn... Första och sista dagen fick vi uppleva lite mindre vind.

Första natten fiskade vi i Frostastaðavatn på den nordöstra sidan. Känd för god tillgång på röding samt att det skall simma runt en och annan större öring. Det tog inte mer än något kast innan första fisken satt på. Under natten tog vi ca 40 fiskar och en hel del fick följa med hem till stekpannan. Största fisken var på ca 7hg men de flesta låg på 1-5hg. Svarta Streamer och Montana var det som funka bäst.

 

 

 

 

 

 

Måndagen började vi med att klättra ner i en krater, Ljótipollur. Vi valde inte den lättaste vägen ner och halkade mellan stenar och grus. När vi börjar fiska kom det stenar rullandes ner i vattnet precis bakom oss så ett varningens ord kan vara på plats. Bilden nedan visar inte hur blåsigt det var och inte hur jobbigt det var att ta sig upp. Denna krater skall helst besökas morgon eller kväll när det inte blåser så mycket, vi lyckades inte med något av detta och fisket var därefter helt dött. Efter ett par timmar gav vi upp. Även om fisket var kass så var det en mäktig upplevelse att fiska på denna märkliga plats. 

 

 

 

 

 

 

Kvällsfisket blev i fiskade vi i Frostastaðavatn men denna gång på den södra sidan där en lavaström har runnit ut i sjön. Fisket här var betydligt bättre än på norra sidan. Fler och större fiskar. Här lyckades jag ta en PB-röding på 46cm och 0,87kg. Den fattade tycke för en vit Bobby-fluga. Andra flugor som fungera bra denna kväll var svart Wolly Bugger och Streaking Caddis. Svårt att veta exakt hur många fiskar vi fick denna kväll men uppskattningsvis 100-150st på 6 pers.

 

 

 

 

 

 

 

Tisdagen bjöd på det värsta vädret under veckan så på dagen passade vi på att bada varm källa då vi inte hade några duschar vid vårt boende. På kvällen provade vi att fiska i Dómadalsvatn under fulla stormen. Jag hade några försiktiga dragningar i min röda och svarta Wolly Bugger men lyckades inte kroka. Hela sällskapet fick två öringar denna kväll.

Veckans höjdpunkt var Tindavatn som är känt för sina stora öringar. Sjön är inte speciellt stor men djup. Just när vi var där var det lågt vatten då det var lite snö i vintras. Runt sjön är det bara aska och pimpsten. Inte ett träd, buske eller grässtrå så långt ögat kan nå. Blir lite känsla av att man fiskar på månen. Då inget hindrar vinden blåser det ofta hårt här och självklart var så fallet under vårt besök 15-20m/s. Till min stora förvåning så går det att flugfiska i så pass hård vind. Det gäller att kasta med vinden från sidan samt att försöka hålla linan lågt.

Innan jag ens hade plockat ihop min utrustning hade första kilos öringen landats. Vi gick alla till en början längs kanten där man hade vinden i ryggen. De som fick fisk hade ungefär samma förlopp. Ut med flugan förbi djupkanten, dra den sakta sakta över kanten, pang! Fisken kommer med kraft underifrån och flera blev av med sina flugor denna dag. Wolly Bugger, Montana, Dog Nobbler och liknande var det som gällde.

Efter lunch gick jag mot ena kortänden av sjön som är lite mer långgrund. Redan efter några kast hade jag min första dragning i flugan. Efter några ytterligare kast spällde det rejält men släppte direkt. Det visae sig att fisken tagit flugan med sig trots 0,26mm tafs utan knutar eller andra skador. Linan gick av mitt i rappalaknuten. Med hög puls fiskde jag vidare steg för steg längs min kant. Efter nån halvtimme var det äntligen dax att landa en stor öring. Det är rejäl kraft i fiskarna och jag fick kämpa ca 10min innan min var i håven. Vågen visade på 1,4kg och PB!

 

 

 

 

 

 

En kort stund efter min rekordöring, endast en tiotal meter bort smällde det rejält. Nu var det nått helt annat som klivit på! För första gången i min flugfiskarkarriär fick backingen visa sig. Fisken bara drog och drog så det ven i rullen trots hårt spänd broms. Nervös över att backingen skulle ta slut bromsade jag ännu hårdare och mitt nya Hardy Jet fick visa vad det gick för. Spöt stod som ett u. Fisken saktade in och jag kunde efter en stund ta in lina men snart var det dax för en ny rusning. Det var en helt otrolig tyngd i andra ändan av linan. Efter en lång stund som för mig kändes som 30 minuter men säkert inte var mer än 10-15 började jag kunna ta in lina så pass att backingen var på rullen igen. Då gjorde jag det dumma misstaget att tänka på håvning och få dit mina fiskekompisar för foto. Fisken rusade mot land, gjorde några i luften innan den klev av... Vilken enorm fisk! Skulle uppskatta den till 3-5kg(med det finns fisk i sjön upp mot 9-10kg). Adrenalinet pumpade och armarna värkte av kampen. Det tog en lång stund innan jag kunde fiska igen.

Under resten av dagen tappade jag 5-6 fiskar. Övriga i gruppen fick ett antal fiskar på ca 1-2kg. En helt sjuk sjö med massor av monsteröringar. Herman som driver fisket är mycket trevlig och kom förbi ett antal gånger under dagen för att kolla hur vi hade det. Om det är något fiske som jag kan tänka mig att pröva igen så är det detta. Sök bilder på google så förstår ni varför :)

 

Fortsättning följer...

 

2014-04-21 Klarskissen, UWX-fisket

Påskledigt och fantastiskt vårväder då är det bara att åka ut och fiska. 16-18 garder, soligt och nästan vindstilla. Dagen till ära följde sambon Emelie med. Färre personer än väntat fiskade i sjön trots röd dag och fint väder. 

Vi valde att fiska i sydvästra delen av sjön. Endast fåtal vak och de var utom räckhåll, flytringen åkte fram. Emelie började dagen med att öva kast då hon inte fiskat sen semestern förra året. Jag tyckte det såg bra ut men hon var inte lika nöjd.

Mina första timmar i flytringen blev resultatlösa. Inga vak inom kastavstånd och inga hugg på blindkastad streamer. 

Efter fika och lite vila på land blev det ytterligare några timmar i flytringen. Denna vända vakade några fiskar inom kastavständ men visade inget intresse för min Griffith Gnat. Det fanns spindlar, skalbaggar, bäcksländor och fjärdermyggor på ytfilmen men ingen av dessa i några större mängder. Fisken verkad ta nymfer strax under ytan men även efter byte till en mindre nymf var fisket resultatlöst. 

Sista stunden fiskade jag med en röd Bobby fluga och sjunklina. Just när jag var på väg mot land kom ett försiktigt hugg. Linan slakade ganska snabbt efter hugget och jag trodde fisket var borta men så var inte fallet. Det blev en trevlig kamp där fisken snurrade runt med mig och drog även ut lina några gånger. Till slut kunde en Regnbåge på ca 1kg håvas. Otroligt hur snabbt alla timmars slit är helt glömt.

Trevlig dag med fantastiskt väder och nästan helt myggfritt. När vi packade ihop passade några blodsugare på att försöka sticka oss. Med nuvarande värme är inte svärmar av myggor långt borta.

 

2014-04-13 Nedre Dalälven, Älvkarleby

Växlande molnighet, eller mest moln och senare även regn och hagel... ca +10 grader och 6-7m/s. Vattenföring på ca 550m3/s och inte allt för många fiskande. Söndagar är alltid bättre än lördagar om man vill slippa att trängas. Håller man sig borta från Kanalen och Notören är det gott om plats.

Hade denna tur bestämt mig för att öva underhandskast. Började fiska på flugfiskesträckan nedan fiskekontoret och Fasta. Gick förvånansvärt bra att få ut flytlinan (Vision Vibe 85) med dubbla poly leaders. Tror att jag tidigare turer valt att testa i för starkt strömmande vatten. 

När vinden blev för stark mitt på dagen gick jag över på spinn med snurra. Strax nedan fiskekontoret kom ett försiktigt hugg. Kändes verkligen inte om en havsöring, vilket det inte heller var. Jag hade fått min första Färna på knappt 1kg. Den hade tagit min snurra i munnen. Vanligt i Älvkarleby är att man fastnar i Braxar och annan vitfisk men då oftast i ryggen.

Mot kvällen lugnade blåsten sig något och jag gick tillbaka till flugspöt. Valde att fiska på Fasta. Gick helt OK med kastandet och fick många gånger ut flugan 15-20m. Går inte att mäta sig med tvåhandsfiskarna som dundrar iväg linan över hela älven men fullt tillräckligt för att få fisk. Då inget hände med tungstens streamer(Zoonker) bytte jag taktik och valde en större Tobis-fluga. Efter inte allt för många kast smällde det på ordentligt. En havsöring tog min fluga mitt i driften ca 10m från land. Rädd att slita av tafsen blev mothuggen lite försiktigt och när fisken några sekunder senare hoppade gick den lös... Detta skulle ha blivit min första godkända havsöring men det var uppenbarligen inte dax ännu.

Resten av kvällen blev resultatlös. 32st havsöringar fångades denna dag. Kanske blir ett sista försök denna vår efter påsk annars är havet i maj min nästa chans på havsöring.

För mer info se

http://www.alvkarlebysportfiske.nu

 

2014-03-29 Klarskissen, UWX-fisket

Nu börjar vårvärmen komma. SMHI utlovade upp till 10 grader och vind på 1-3m/s. Med nyligen inskaffat Fish Cat 4 flytring styrde jag fisketuren mot UWX-fisket. Vid ca kl 11 anlände jag.

Efter att ha tittat ut över sjön en bra stund utan att se några vak valde jag att fiska från den lättvadade udden på bortre delen av sjön. Det låg fortfarande lite is kvar längs kanten på några ställen och vattnet höll definitivt inte badtemperatur. Då resan hit för några veckor sen slutade med att jag satt och tittade på vak som omöjligt gick att nå så bestämde jag mig för att blåsa upp flytringen. Väl framme på udden med all utrustning så vakade ca 10m ifrån mig. Med sjunkspets och flytande Bobby-fluga i grönt började jag fiska av området i närheten av vaket. Helt dött... Bestämde mig för att fiska av området lite längre bort och på tredje kastet högg det. Äntligen! Inte kunde jag tro att det skulle vara så skönt att få bevis på att fiskesäsongen är igång. En fin regnbåge på ca 1kg.

Fisken fick gå tillbaka efter en bra kamp trotts kallt vatten. Min forne fiskekompis Morgan lärde mig att årets första fisk skall alltid få gå tillbaka.

Efter avkrokad fisk fortsatte jag att fiska av området där jag nyss fått en fisk. Med lite medvind blev det riktigt långa kast. Det tog inte många kast innan det högg igen. Den här gången bjöd fisken upp till dans. Utvadad en bit på udden gick fisken runt mig och drog ut lina ett antal gånger. Efter några minuter var vildingen landad. Denna var något större än den första och full av energi. När den fick gå tillbaka tacka den med att stänka ner mig medan den rusa i det grunda vattnet.

Under tiden jag drillade fisk nr 2 så vakade det inom kasthåll och ivrigt iväg med flugan tog det inte många kast innan regnbåge nr 3 satt på. Denna fisk var mindre med bjöd på några luftturer. Den gröna Bobby-flugan var het idag.

Innan jag tog lunchpaus hade jag ytterligare ett hugg men lyckades inte kroka.

Under lunchen kunde konstateras att några olika fiskar vakade sporadiskt i viken på avstånd som krävde flytring. Då vattnet var så kallt ville jag hålla mig nära land trotts flytväst. Djupet i viken skulle jag uppskatta till 1-2,5m. Det finns vass och sjögräs på många ställen. Sjögräset visade sig vara tillhåll för Gädda. Kort efter att jag påbörjat fisket från flytringen kom ett kraftigt hugg som sen kändes lamt. Jag fick fisken nån meter från mig innan linan gick av. Det var en Gädda på ca 1,5-2kg som tog med sig min Bobby-fluga. Med en ny Bobby-fluga på fortsatte jag fisket i väntan på nya vak. Ganska snart efter den tappade Gäddan var det dax igen. En mindre Gädda på ca 0,6-0,7kg. Den fick gå tillbaka och jag fick behålla min fluga. Under tiden den krokades av vakade det inom kastavstånd och streamer byttes mot torrfluga. Ett välriktat kast och fisken högg nästan direkt. En Klinkhammer i storlek 18 hade lockat till hugg. Adrenalin från Gäddavkrokning och hugget resulterade i för kraftigt mothugg. Tafsen gick av...

Innan dagen var slut lyckades jag få ytterligare en regnbåge och även tappat några till. Fantastiskt fiske så tidigt på säsongen. Till och med hugg på torrfluga. 

2014-03-15 Klarskissen, UWX-fisket

Då höstens och vinterns fiske bestått av slängande med streamer under svåra förhållanden i Älkarleby och Långsand styrde jag naivt mot UWX-fisket. Ryckten pratade om att isen hade gått.

Väl framme så var det delvis sant att isen gått, i alla fall på halva sjön. Med solsken, några plusgrader och nästan vindstilla så skulle det kunna bli en bra dag.

Jag fick gå ganska långt innan jag hittade öppet vatten att kasta på.

Halva sjön var täckt av is samt att snön låg ca 2dm djup

Trots is och kyla var något sporadiskt vak mitt ute på sjön när det blev helt vindstilla. Hoppas hoppas dom kommer närmare...

Det blev ingen fisk denna dag med till min förvåning satt det igång att vaka rejält sent på eftermiddagen. Dock alla vak utom kastavstånd.

 

2014-01-05 Billudden/Långsand

Fortfarande plusgrader i luften och för en gångs skull lite mindre blåsigt gav mig mod att prova fiske i havet. Kom iväg sent då jag jobbat natt och var inte framme fören efter kl12. Jag utforskade kartan lite innan jag bestämde fiskeplats. Väl där träffade jag på en trevlig kille från orten som gav lite tips. I övrig såg jag inte en person på hela dagen.

Vid kl13 började jag lägga ut några kast från land. Den grul/orange Zonkern fastnade i botten och jag vadade ut för att få loss fluggan. Kastade i alla riktningar innan det blev ett kast mellan två stenar. Ibland örstår man inte riktigt vad som händer... Jag har kastat ca 10 kast i ett gigantiskt hav på en plats jag aldrig varit på tidigare och nu sitter det en fisk på. Kunde aldrig tänka mig att jag skulle lyckat få en havsöring i havet. Det var ingen rekordfisk med ca 41cm vilt och starkt motstånd bjöd upp till lite fajt. Hur skall det gå om en stor fisk hugger? 

Det blev igen mer fisk men jag var nöjd med att kastandet gick rätt bra. Timmarna med stor streamer vid Älvkarleby och Gysinge har gett resultat.

 /bild-18.jpg

Porträtt av min Havsöring

2013-12-23 Gysinge forsar

Ledig från jobbet, trött på julstress och plusgrader i luften bestämde jag mig för att packa flugspöt i bilen. Då det inte varit minusgrader på flera veckor åkte jag först mot UWX fisket. Sjöarna innan visade sig ha is så det blev att vända tillbaka mot Gysinge.

Började fisket vid Sevedskvarn med liten nymf och siktet inställt på Harr. Efter att ha fiskat av några av forsarna resultatlöst gick jag över till streamer. När jag kommit längst ner i forsen la jag ett kast mot något lugnare vatten och efter några indragningar blev det tvärstopp. Någon sekund senare vände en större fisk i ytan innan linan gick av. Troligen en Gädda på några kilo som nu har en röd/svart Zonker piercing i munnen.

Jag förflyttade mig till nästa fors. Till min förvåning hugg det efter några få kast mitt i forsen. Nu måste det vara en öring... NIX! En gädda på ca 1kg hade visst fått min fluga framför munnen. Denna fisk fick jag upp och kunde konstatera att den legat och tryckt i en håla i forsen då den var full av maskar. 

Den blev några kast till på samma ställe och ytterligare en tappad fisk, även denna troligen en Gädda men kan ha varit en öring. Båda fiskarna här tog på svart Zonker.

Sista timmen bestämde jag mig för att tillbringa vid Gysinge bruk. Jag började fiska direkt nerströms bron vid vindskyddet. Efter 4-5 kast och 10m förflyttning nerströms hugg det till rejält. Denna gång kändes det annorlunda. Kampen blev inte så lång och jag skulle vilja ha sett min egen min då det visade sig vara en Öring på 43cm och 0,85kg. 

 

Kicka för stor bild 

Det blev en mycket bra fisketur med mycket action och PB på insjö Öring.

För mer info:

http://www.gysingeforsarna.se/

 

2013-11-10 Nedre Dalälven, Älvkarleby

Efter förra turen till Älvkarleby hade jag fått blodad tand att fånga en större havsöring. Några plusgrader i luften, måttlig vind och vattenflöde på ca 150-200m3/s.

Då jag kom upp sent och fisketiden slutar tidigt gick jag direkt på med flugspö. Samma uppsättning som sist: Röd Zonker med tungstenskalle, Vision Vibe 125 med sink4 klump. Började fiska av sträckan nerströms fiskekontoret utan resultat. Med ett par timmar kvar på dagen gick jag till flugfiskesträckan nedströms Klarvik. Efter ca 1t hade jag kommit ner till samma plats som jag tog min första havsöring förra turer. Även denna gång förvånades jag av att "bottennappet" rörde sig. En starkare fisk än senast var krokad. Drillningen blev spännande och fisken bjöd på bra kamp, skulle det vara en godkänd fisk?

Väl indrillad mot land mätte jag upp fisken till 43cm, endast 2 ynka cm från godkänd men betydligt större än min förra. Uppskattar vikten till strax under kilot.

Mörkret kom snabbt denna dag och det blev inte så mycket mer fiskande.

För mer info se

http://www.alvkarlebysportfiske.nu

 

 

2013-11-02 Skysjön, Fyrväpplingen

Hösten börjar verkligen gå mot vinter så man får ta varje chans till fiske. Det fanns inte så många timmar att lägga på fiske denna helg så det fick bli det närmaste alternativet, Fyrväpplingen. 

Denna dag var betydligt kallare än förra helgen men fisken bjöd ändå på en del vak. Vinden skiftade lite så det var svårt att placera sig. Vaken kom sporadiskt så det var svårt att förutse var nästa skulle vara. Efter några timmar lyckades jag placera min Griffith Gnat storlek 18 i närheten av några vak, inget intresse...

Jag valde då att sänka flugan strax under ytan om ro mycket mycket långsamt. Detta verkade vara en bra taktik då det efter ca 15min satt en vild regnbåge i andra ändan. Det var en mindre fisk men den bjöd verkligen upp till kamp och med förra helgens alla tappade fiskar i minne tog jag det försiktigt. 

Jag provade samma taktik ett litet tag till men hade bara en fisk som vände vid flugan. Skymningen fick mig att byta taktik till en egenbunden flicksländenymf. Vet att min kompis Morgan haft stor framgång med liknande fluga när inget annat funkat bra. Det tog inte många kast innan en lite större regnbåge hade fattat tycke för min kreation. När fisken väl var håvad var det kolsvart så det blev till att ro mot båtbryggan. Strax innan bryggan hörde jag vak in mot land och kastade längs vassen. Fisken lossade lika snabbt som den hugg. Troligen fick den bara tag på svansen på flugan.

När båten var tömd och utrustning ihop plockat ville fisken visst retas. Stora fina vak 2-3m utanför båten. Kanske blir en sista tur för året nästa helg då Fyrväpplingen stänger båtfisket.

För mer info:

http://www.fyrvapplingen.nu/

 

2013-10-28 Paket från Mistpool har anlänt

Jag passade på att beställa ett startpaket med fyra halva tuppnackar från Whiting när det var 10% rabatt på hela sortimentet. Känns helt ok med 720kr för fyra halva nackar. Hoppas att det är lika bra kvalitet på dessa som deras vanliga. Har tröttnat på billiga indiska nackar som inte duger till torrflugor.

För mer info

https://mistpool.com/product_info.php?products_id=1141

 

2013-10-27 Skysjön, Fyrväpplingen

Vintern kommer allt närmare och man blir glad för varje chans till fiske som ges. Denna dag bjöds perfekt höstfiskeväder med 10-12 grader, svag sydlig vind och regnet hängde i luften. 

Jag bestämde mig direkt för att ro mot läsidan på motsatt sida som båtbryggan. Så fort vattnet blev något lugnare började det vaka. Griffith Gnat storlek 18 blev valet då jag förra året vid samma tid hade mycket bra fiske med den. Efter en kort väntan kom vaken närmare och närmare... Pang! Där satt årets första torrflugefångade regnbåge.

När jag krokat loss fisken och torkat flugan högg det igen några få meter från båten. Jag hade bara lagt ut flugan medan linan skulle redas ut och trasslet resulterade i en tappad fisk. Ingen ide att gråta över en tappad fisk när det vakar en annan på andra sidan båten. Jag fick ut flugan några dm framför senaste vaket och fisken tog direkt. Denna kamp blev vildare och längre men även denna gång fick jag se mig slagen. Fisken kom loss efter några rejäla luftturer. Inte heller efter denna tappade fisk var det någon ide deppa då det vakade flera fiskar runt båten. 10-15min senare kunde jag följa en fisk vaka närmare och närmare. Flugan placerade jag ca 5m framför senaste vaket då min kastradie inte räckte längre. Riktigt spännande... man tänker på hur lång tid det tagit för fisken att komma närmare... hur lång tid har gått sedan sista vaket... nä, nu har den passerat... slurp! Där satt den! Att det kan vara så kul när fisken äntligen tar och att tiden innan går i slow motion. 

Det blev intensiva 5 timmar på sjön. Många hugg och tappade fiskar. Två stycken landade. 

Hoppas det finns fler dagar som denna innan snön.

För mer info:

http://www.fyrvapplingen.nu/

 

2013-10-20 Nedre Dalälven, Älvkarleby

Väderprognosen lovade minusgrader och sol, inget torrflugeväder. Tänkte att man måste bryta sina mönster och valde att åka till Älvkarleby. Flugspö klass 5 kanske inte är vad man tänker på i Älvkarleby men det fick åka med då det gick lite vatten. Förmiddagen gick åt till att kasta bort drag så det hör inte hemma här.

Framåt eftermiddagen hade jag samlat mod att vifta med mitt lilla klass 5 spö brevid killarna med 2 handspö. Jag valde att fiska av sträckan nedströms Klarvik. Flugan fick bli en röd Zonker med tungstenskalle och linan Vision Vibe 125 med sink4 klump. Det var mycket svårt att kasta den tunga uppsättningen men efter att ha kortat ner tafsen blev det bättre. 

Min oro att inte få ner flugan var obefogad. Det blev en hel del bottennapp tills det helt plötslig kändes annorlunda. En havsöring hade fattat tycke för min fluga. Min första havsöring på fluga! Den var inte stor till storleken men en stor vinst, nu kan jag använda mitt klass 5 spö utan att skämmas. Killarna med 2 handspö tyckte jag nog va lite knäpp tills jag fick fisk. Ska tilläggas att det totalt fångades endast 4st godkända havsöringar under hela dagen.

Havsöring på 35-40cm


Vi får se om det blir någon mer tur i nov. Hoppas det går att lura en större då.

För mer info se

http://www.alvkarlebysportfiske.nu

2013-09-28 Liss Annas Tjärn, UWX-fisket

Min fiskekompis Morgan har bestämt sig för att flytta norrut och detta blev nog en av våra sista fisketurer tillsammans på ett tag. Hoppas jag får möjlighet att hälsa på honom i norr då han kommer ha många fiskevatten inom några mil.

Vi åkte förbi Gysinge på vägen och konstaterde mycket låg vattenföring och många fiskare men det är ett vackert område. Dagen vid Liss Annas började med korvgrillning. Medan elden skulle bli glöd fiskade jag lite på en vakande fisk i första viken man kommer till. Jag lyckades inte lura den till hugg trotts att min Klinkhammer bara var nån dm från vaken. Både fiskaren till vänster och den till höger om mig fick fisk på streamer eller nymf. 

Efter korvgrillningen bytte jag till en svart Wolly Bugger med guldskalle och gick till en av kastbryggorna strax nedanför vindskyddet. Direkt i första kasten kom ett försiktigt hugg, samma sak i andra men ingen fisk krokad. Då det vakade en hel del tänkte jag ivrigt på att det är mycket roligare att fiska med torrfluga. En geting åkte på och efter massor av misslyckade kast kom den ut bra. Det vakade på vänster sida, höger sida, framför, bakom, 2m ifrån, 1dm ifrån men inget hugg. Efter ett bra tag gav jag upp.

Morgan som fiskade på andra sidan hade under tiden lurat tre regnbågar med en lite mindre marabou streamer. Snäll som han är lät han mig prova hans plats. Den svarta Wolly Buggern åkte på igen. Efter några kast hade även jag fått fisk. Den tog då jag stoppade indragningen under en stund för att peka på nån fisk som vakade.  

Efter ett stunds kastande var det dax igen. Denna gång var hugget kraftigare och drillningen riktigt rolig. En fin fisk med hela fenor.

Regnbåge med fina fenor och mycket energi. Avkrokad och på väg tillbaka

Det var bra fart på fiskarna denna dag. Morgan krokade en som var galen och rusade helt besatt. Morgan fick bara fram "oj oj oj oj...".

Trevlig fiskedag. Kommer sakna Morgans sällskap.

 

2013-08-10 Ljusnan samt Råndan, Linsell

Efter gårdagens nederlag tog vi nya tag och bestämde oss för Linsell. Väl framme fick vi bekräftat att det var hög vattenföring även här. Vi provade ändå att fiska lite i Linsellborren. Morgan lyckades få några mindre Harrar på Griffith Gnat och i forsen fick han en liten öring. Är säkert en mycket bra sträcka att fiska på vid normal vattenföring.

Eftermiddag och kväll fiskade vi nedre delarna av Råndan. En lagon stor skogsälv/å där man kan komma åt att fiska nästan överallt. Mysig natur att vandra i men det blir lite fällda träd att klättra över då det är gott om bäver.

Vid första forsen vi stannade vid krokade jag en mindre men väldigt livligt Öring. Efter några hopp var denn loss. Den tog på en liten guldribbad grå harörenymf så denna flugga fick sitta på under hela kvällen.

En stunds vandring uppströms hittade vi ett lite djupare och lugnare parti. Lyckades här kroka en Harr runt ca 30cm som gick samma öde som öringen tidigare, några hopp och sen loss. Morgans kompis körde med en CDC torrfluga och fick en Harr på drygt 30cm. 

Vidare uppströms hittade Morgan ett bakvatten brevid en lite djupare strömfåra som han bad mig fiska av då jag var den som hade nymf på. Det satt en Harr på i första kastet. Den tog dock inte i bakvattnet men i strömmen straxt nedan. Jag lyckades få 3 Harrar till innan det perfekta kastet kom där jag vinklat spöt snabbt till höger i första delen av utkastet. Nymfen låg kvar nån sekund i bakvattnet innan det hugg. En pigg 40cm Harr fick komma med till stekpannan.

Ytterligare en bit uppströms hittade jag en sten där det stog en del Harr. Lyckades få upp 3st runt 30-35cm.

Efter att mörkret fallit på lyckades vi inte få någon mer fisk. Vid kl01 avbröt vi fisket.

Harren som jag tog upp kollade vi innehållet i magen på. Över 40st gigantiska Bibio eller Ryssflugor låg i magen plus en del annat. Hade vi vetat detta tidigare hade flugvalet varit självklart.

Massor av Bibio eller Ryssflugor plus annat i magen på en Harr

Råndan är ett vatten som jag definitivt kommer fiska i igen.

För mer info:

http://www.linsell-ransjö.se/

 

2013-08-09 Veman och Ljusnan, Vemdalen

En sent påkommen fisketur styrde mot Vemdalen. Har hört mycket om Veman men aldrig provat så nu var det dax. Efter inköp av fiskekort på Ekbergs i Vemdalen åkte vi nerströms Yttersjön till Sälströmmen. Dåligt väder med kyligt regn satte stopp för eventuella kläckningar. Det var även något hög vattenföring pga allt regnande. 5-6t fiskande resulterade endast i en liten Harr på nymf. Ett vatten som säkert är mycket trevligt att fiska i vid kläckning. Finns både strömmar och lugnflyt som är fiskbara.

Kvällens fiske blev i Ljusnan/Sandviksströmmen. Vädret hade under dagen blivit bättre och men vattenföringen var mycket hög vilket gjorde det svårt att komma ner med nymferna. Trevlig forsnacke där det säkert kan vaka vid kläckningar. Nu var det något enstaka vak på andra sidan. Min fiskekompis Morgan lyckades lura några mindre Harrar samt att han hade påslag av en något större fisk. Det blev korvgrillning och njuta av naturen istället.

För mer info:

http://www.vemdalsfiske.se/ 

 

2013-07-20 Långå - Anån, Mittån, Ljusnan och Lill Sältjärn

Andra dagen var avsatt för att fiska i Anån och Mittån där dessa rinner in i Grundsjön. Det krävs speciellt fiskekort för dessa vatten. Reportage i både tidningar och på TV lovordar dessa vatten samt att det är en bra bit att åka gjorde att förväntningarna var höga.

Väl framme trodde vi att vi åkt fel, Anån nästan helt torrlagd. Vinden var så extrem i åfåran vid utloppet att det inte gick att fiska, inte ens med spinnspö. Stora sandmoln blåste över Grundsjön och gräset låg ner av vinden. Det blev direkt vidare färd till Mittån.

Blåsten gjorde det läskigt att gå ner den knappa kilometern från parkeringen till Mittån. Träden knakade och brakade. Väl nere vid ån efter en svettig vandring var det bara att konstatera mycket lågt vatten och samma extrema vind som vid Anån. Gick inte att fiska.

Mittån utan vatten

Vi bestämde oss för att åka till något annat vatten. Vandringen upp till bilen blev en rysare. Flera träd blåste omkull runt oss och vi fick springa förbi lutande och knakande träd.

Efter gårdagens succé vid Rändhån i Ljusnan tänkte vi att vinden inte skulle vara lika stark där. Väl ute på vattnet i flytringen blev det till att kämpa för att överhuvudtaget tag sig tillbaka. Sista chansen stod till Mittåfallet nerströms Grundsjön. Jag fick klättra ner själv då det var för brant och svårt för Emelie. Väl nere möttes jag av extremt mycket knott och lite trång om kastutrymme. Nån mindre fisk vakade men jag lyckades inte lura någon till hugg.

Vi avslutade kvällen vid Lill Sältjärn. Knappt några vak så det blev att släpa streamer efter flytringen. Två krokade öringar på ca 35cm samt tre tappade fiskar så det blev lite tröst för den tunga dagen.

Det borde finnas information på Långåfiskets hemsida om vattenföring Anån och Mittån samt vilka vindar som ställer till det för flugfiskare. Inte roligt att betala dyrt för fiskekort som man inte kan utnyttja.

 

2013-07-19 Första dagen på fiskesemestern, Långå

Vi hyrde en enkel men funtionell stuga mitt i Långå. Knappt en timme efter ankomst började fisket i Ljusnan, Rändhån. Detta ställe är känt för sina stora Sikar. Körde med flytring vilket var lite nervöst då det ändå är ett strömmande vatten. Vinden var stundvis kraftig och gjorde det svårt att både paddla och kasta.

Ingen aktivitet på ytan så valde en egenbunden grön haröra med guldskalle. Redan efter 10 min var första fisken krokad strax utanför vindskyddet där jag klev i. PB på Harr och äntligen var 40cm-gränsen bruten. Efter ytterligare 20 min var det dags igen Denna gång en Sik på ca 45-46cm.

Sik på ca 1kg fångad på grön haröra med guldskalle

Efter fikapaus paddlade jag en till runda men helt dött. Skulle just till att byta fluga och hade spöt fastspänt i flytringen med några få meter lina ute när flytringen började rycka. Spöt var böjt och med en 37cm Harr i andra ändan. En mycket lyckad start med tre stora fiskar på knappt två timmar. Vi avbröt fisket för middag.

Vid kl21 på kvällen åkte jag ensam till Mittån nedströms Grundsjön. Mycket lite vatten. Fiskade lite i några pooler och fick en liten öring. Åkte vidare till Lillsältjärn. Mycket trevlig liten tjärn. Vakade en hel del. Fick en 25cm öring på Grifin Gnat storlek 16. Provade lite streamer utan resultat. Gav upp då det såg ut att vara småfisk som vakade. Såg senare i information om tjärnen att det finns röding, så det kan ha varit skaplig röding som vakade.

Åkte förbi Storsältjärn och Teholmstjärn, blåste för mycket så det blev hem till sängen.

För mer info:

http://www.langafisket.se/Langafisket.html

 

2013-06-29 Nattfiske i Skysjön, Fyrväpplingen

Med mycket andra aktiviteter på schemat var enda chansen till fiske denna helg att dra iväg på nattfiske. Med bra väder och vind enligt SMHI fanns alla förutsättningar för en trevlig natt.

Väl ute i båten vid kl22 kunde jag se några enstak spent spinner ligga på ytan och vänta på bli fiskmat. Tyvärr var det mest småfisk som tog för sig men strax utanför båtbryggan vakade en regnbåge frekvent. Väl i området för vaken och redo att kasta kommer en stor skåpbil ner till sjön. Ut väller ett större gäng berusade badbyxklädda personer. 10s senare har den första kastat sig i vattnet, eller delvis kastat sig i vattnet då han landade till hälften på en båt. Det blev inga fler vak utanför båtbryggan... Varför måste dessa personer bada i den enda sjö som det är nattfiske i?

Med dåligt humör åkte jag över till andra sidan sjön. Tyvärr blev det ingen mer aktivitet så Zonkern åkte på och det fick bli att ro lite. Efter ett par timmar gav jag upp.

Förstår inte varför nattfiske skall vara så dyrt 180:-, då det inte på något sätt är bättre än fisket på dagen. De gånger jag provat har varit en besvikelse så detta var nog sista gången. Det brukar vara aktivitet tills solen går ner för att sedan vara dött tills några timmar efter solen gått upp.

Fick iallafall ett par timmars tystnad och avslappning med att stilla ro omkring i ensamhet.

För mer info:

http://www.fyrvapplingen.nu/

 

2013-06-22/23 Mellanljusnan, Hovra

Jag och min sambo Emelie bestämde oss på midsommarafton att mjukstarta kommande fiskesemester med några dagar i Ljusnan. Utan boende bokat åkte vi upp med bilen fullpackad. Till vår förvåning fanns det gott om möjligheter till boende trotts midsommarhelg och vi valde vandrarhemmet i Hovra.

Direkt efter incheckning på rummet åkte vi till den för året nyöppnade flugfiskesträckan ovanför Hovra hällar. Vädret var betydligt bättre än utlovat av SMHI, drygt 20 grader och mestadels sol. Dock var det svårkastat vissa stunder då det kom kastvindar på över 10m/s.

Första stället vi provade på i över delen av sträckan blev resultatlöst och vi flyttade ett par hundra meter nerströms. Här tog det inte lång tid innan min första Harr var krokad coh strax efter hade även Emelie fått en. Supperpuppa i grå/gul samt grön Haröra med guldskalle var det som fungerade bäst.

Emelie var nöjd efter sin fisk men jag kastade vidare. Innan vi åkte hem för middag hade jag fått 5st Harrar runt 25-30cm och några mindre.

Kvällsfisket fick jag åka på själv och valde då att åka till de svårvadade Laforsbankarna. Det tog en bra stund innan jag hittade var man går ner till den nedre banken. Runt kl00.30 startade jag fiska och direkt intill land blev några mindre Harrar krokade. En otroligt trevlig natt med kläckning av bäcksländor och nattsländor av okänd sort. Det var så pass ljust att man kunde byta fluga utan lampa hela natten.

Det gick lite för mycket vatten i älven(ca 130m3/s) för att det skulle kännas tryggt att vada långt ut, samtidigt var det när jag vada så långt ut jag vågade som de största fiskarna hugg. I den värsta strömmen slets min håv loss och ligger nog nere i Ljusdal nu. Hade inte tröttheten slagit till hade det blivit längre fiske men vid kl02.30 fick det vara nog. 5 Harrar ca20-30cm hade fastnat under denna korta tur.

Söndagen inleddes med prisvärd frukostbuffe på vandrarhemmet, kan verkligen rekommenderas. Efter urstädning av rummet åkte vi förbi Per-Åke Thor. Alltid trevligt att träffa honom och som bonus fick vi tips om att fiska högt upp i älven. Han gav oss även några KK-nyfmer(Katten Karlsson) som han numera binder på hundhår. Dessa fiskas från flytande till några cm under ytan, infettad tafs samt uppströms medning för att skapa fridrift.

Dagens tur gick till Lasskrogbanken som ligger strax nedan Laforsbankarna och ovan Hoppströmmen. Vi vadade ut till den sten som visar var banken börjar. Den under dagen höjda vattenföringen ställde till det för Emelie så hon fick gå lite närmare land. Första vändan vi fiskade av övre delen fick jag en strörre Stäm ca 2hg, gränsen för rekordfisk ligger på 2,5hg. Jag hade ett påslag på KK-nymfen men den ville inte fastna. Emelie tog en lite mindre Harr på sin Superpuppa.

Efter korvgrillning började jag om uppe vid stenen. Denna vända fokuserade jag mer på att sträcka ut tafsen och få en bättre gång på flugan. Det tog inte många kast innan en fin Harr på ca 35cm kastade sig över den nästan flytande nymfen. De första 20m tog jag ett par Harrar till på ca 35cm. Mitt på banken fick jag nån mindre fisk medan nedre delen var resultatlös.

Otroligt kul fiske med flytande eller nästan flytande nymf, så nära torrflugefiske man kan komma. Man såg flugan nästan hela driften och fiskarna tog den alltid hårt med ett litet luftsprång.

Sammanfattningsvis hade vi en mycket trevlig fiskehelg med en lagom mjukstart för Emelie. Hon kom igång bra med kastandet trotts den besvärliga vinden. Nu är det bara hem och ladda för kommande semester.

För mer info

http://www.flugfiskemellanljusnan.se/

http://www.svenskaturistforeningen.se/upptack/Omraden/Halsingland/Vandrarhem/STF-Vandrarhem-Hovra/

 

2013-06-17

Konstaterade just att jag inte skrivit om en enda av mina turer till UWX i år. Har varit ruskigt dåligt fiske varje gång, knappt någon vakande fisk och inte ens sett andra få fisk. Kanske får ta mig i kragen å lägga in några av turerna.

 

2013-06-15/16 Hafsen, Linghed i Dalarna

Efter ett mycket trögt vårfiske hade längtan efter vakande fisk att kasta på växt sig stark. Nya fiskevatten måste prövas. Med min fiskepolare Morgan styrde helgens ävertyr mot Linghed i Dalarna. Hemsidan utlovade bra flytringsfiske och stora mängder sjösandslända. Valet stog mellan Hafsen och Nysjön. Då ingen båt fanns tillgänglig på den rätt stora Nysjön valde vi Hafsen. 

Med fantastiskt väder, ca20 grader och 2-3m/s, rodde vi över till andra sidan för att spana över sjön. En mycket trevlig man i flytring berättade att det inte varit någon större aktivitet sedan han kom några timmar tidigare. Fiskesugna paddlade vi ändå ut i våra ringar. Det enda som vakade var små abborrar och efter ett tag blev dom nästa för mycket då flugan inte fick vara ifred. Fåtal sländor kläckte eller la ägg men inga stora vak så långt ögat kan nå...

Vi pausade och inväntade mörkret med förhoppningar om spinnerfall. Det blev många timmar framför elden med en spegelblank sjö utan vak. Mannen som vi tidigare mött i flytring gjorde oss sällskap och visade sig vara mycket insatt i Dalarnas fiskevatten. Det blev många historier och informationsutbyte.

Då spinnerfallet uteblev bestämde vi oss för att ro lite streamer innan det var dax att sova. Den största Zonkern i lådan åkte på då vi sett en del småfisk blivit jagade av något större. Längst nere i ena delen av sjön kom ett ganska försiktigt hugg. Jag trodde jag tappat fisken men det visade sig var den minsta Gädda jag sett. Efter detta bestämde vi oss för att ge upp och rodde mot tältplatsen. Strax utanför viken där vi skulle landa hugg det igen. Lite kraftigare än förra gången men motståndet försvann direkt. Det visade sig vara en ännu mindre Gädda och vi kunde inte låta bli att skratta.

 

 

 

 

 

 

Klicka för stor bild

Söndagen bjöd på regn och sol om vartannat, mest regn. Fisket var helt dött sånär som på någon liten abborre. 

Kan konstatera att vi troligen missat årets kläckningar av sjösandslända eller så blev det inga i år. Det börjat bli lite kämpigt med en massa fisketurer utan vakande fisk att kasta på. Hoppas verkligen att fiskesemestern kan bjuda på bra fiske.

Det positiva med helgen vara att testa min flytring. Den fungerar helt ok om man justerar sitsen. Kommer försöka skaffa någon form av frigolit att sitta på för att komma upp lite.

Mer info på

http://www.linghedsfiske.se

 

2013-05-19 Skysjön, Fyrväpplingen

Efter att ha tittat på SMHI och YR massor av gånger och insett att dom nog inte vet vad det blir för väder bestämde jag mig för att strunta i prognosen som visa på regn. Mycket riktigt så hade dom fel även denna gång. Det blev en lugn och skön eftermiddag/kväll med en lätt ljummen bris. Från den stund jag satt mig i båten till dess jag klev ur vakade det konstant. Det kläckte massor av fjärdermygg i lite större storlek.

Jag valde att börja fiska med en svart Klinkhammer men det var ingen fisk som visade något intresse. Efter att provat en liten svart nymf gick jag över till favoritflugan Griffith Gnat storlek 18 men fisken vakade knappt en meter från flugan utan att bry sig om den. 

Det blev till att fika och fundera. Medan båten sakta blåste mot land fick jag se några Fjädermygg-nymfer strax under ytan och insåg direkt varför fisken inte ödsla energi på något ovan ytan. Dessa små nymfer sprattlade hjälplöst som små maskar. Jag bytte till en CDC Myggkläckare och såg till att den hamnade under ytan när jag nymade hem den. Det gick inte många minuter innan första hugget. Det var kraftigt och mitt mothugg ännu kraftigare så 0,13mm tafsen gick av direkt. Nu hade jag knäckt koden och det kändes minst lika bra som att få en fisk.

Det var inte långt kvar innan stängningsdax när jag på nära håll kunde se vackra försiktiga Head and Tail vak av en stor fisk. Jag valde att lägga min fluga 4-5m längre fram än var fisken sakta vakade. Allt gick så långsamt men den vakade närmare och närmare. Jag nymfade hem flugan försiktigt, pang! Den tog min fluga mycket hårdare än de riktiga fjädermyggorna. Tyvärr höll inte 0,13mm tafsen den här gången heller. Jag hade tänkt upprepade gånger "Inte göra mothugg, inte göra mothugg,..." men vad hjälper det när en stor fisk tar flugan. Klart jag gjorde alldeles för kraftigt mothugg. Trots att linan gick av gjorde fisken ett fantastiskt luftsprång.

Jag var inte ute många timmar och det blev ingen fisk men mycket trevligt ändå.

För mer info:

http://www.fyrvapplingen.nu/

 

2013-05-12 Flytring

Har idag inhandlat en beg Pool12 flytring. Ser fram emot att prova denna när det börjar kläcka stora sländor. 

 

2013-04-27 Bäckhammar med UFFF

Som premiärfiske kom vi i UFFF överens om att vi skulle prova fisket i Visman i Bäckhammar(Värmland). En av våra medlemmar har varit där och fiskat en del. Han har även fått god kontakt med fiskeföreningen vilka ställde upp med guidning. 

Fisket är annorlunda mot det mesta jag provat. Ån är på många ställen inte bredare är 3-4m och mitt 9' #5 spö passade inte riktigt in i omgivningen. Det finns både lugnflytande partier och fina forsar med fiskbara pooler. Det är inplanterad regnbåge och öring som gäller. Öringen är fredad då man hoppas att den skall bli självreproducerande. 

backhammar2-20130427.jpg

Ett av de smalare ställena

På några ställen finns det bättre utrymme att kasta. 

backhammar1-20130427.jpg

Denna sträckan kallas raksträckan

Det kläckte en del sländor men få vak. Under dagen hade jag aldrig chansen att kasta på någon vakande fisk. Totalt var vi 13st från UFFF och några från Bäckhammar som fiskade men så länge jag var kvar hade ingen fått något. Vår kassör var den som var närmast då han lyckades få en stor fiska att ta flugan efter några flugbyten. Tyvärr lossade fisken nästan på en gång. 

Vattentemperaturen var bara 5 grader så stora kläckningar och bra fiske är nog några veckor bort. Om jag får möjlighet är detta ett ställe jag gärna åker tillbaka till och då helst med lämpligare utrustning. Kan verkligen rekommendera att handla mat på lokala ICA. Dom fixade allt som behövdes för vår grill-lunch för ett mycket överkomligt pris och det var supergott.

För mer info

http://www.varmland.se/arrangement/23862

 

2013-04-14 Tyttbo

I väntan på att isarna skall gå på sjöarna bestämde min fiskekompis Morgan och jag att vi skulle åka till Dalälven. Han hade just köpt ett nytt #7/8 10' spö från Zpey och ville ut och testa tvåhandskast. Valet föll på Tyttbo då det kanske är dumt att kastöva i Älvkarleby bland massor av folk samt att förutsättningarna för att få fisk fortfarande var dåliga.

Vattenföringen i Tyttbo var extremt låg, ca 110m3/s och temperaturen runt 0 grader.

20130414-tyttbo-lagt-vatten.jpg

 

Lågt vatten, stenarna i vattnet ligger normalt under ytan

Temperaturen i luften var det inget fel på och solen värmde skönt, dock var vinden vissa stunder besvärlig. Morgan fokuserade på att öva tvåhandskast medan jag optimistiskt provade alla typer av flugor.

20130414-tyttbo-morgan.jpg

Morgan i älven

Det blev ingen fisk för oss men god grillkorv och soligt väder höll ändå humöret uppe. Vissa stunder var vinden väldigt svår att kasta i vilket resulterade i några mindre missöden med flugor i regnjacka och keps. 

Vi träffade en trevlig man som ofta fiskade i Tyttbo och han gav en del råd. Han lyckades faktiskt lura en mager liten öring att ta hans svart Wolly Bugger. 

Nu längtar jag till en vindstilla sjö full av vak.

För mer info

http://www.sportfiskarna.se/tips_fiske/TyttboForsfiske/tabid/241/Default.aspx

 

2013-04-01 Tyttbo - Premiärfiske 2013 

Abstinensen efter en lång vinter är stor och jag bestämde mig för att åka till Tyttbo . Trots dåliga förutsättningar för att få fisk, runt 0 grader i vattnet och ingen fisk isatt sedan i höstas, var det trevligt att prova det nyinköpta Orvis Helios Midflex samt nya linan Vision Vibe125 med sjunkande klump. 

Vattenföringen var låg ca 150m3/s och en hel del is kvar. Några få plusgrader i luften men solen värmde skönt. Kastandet gick bättre än förväntat, det nya spöt är fantastiskt. 

20130401-tyttbo-motljus.jpg

Bild tagen vid fika på isen

Jag provade olika nymfer och streamers t.ex Wolly Bugger, Montana, Haröra men inget resultat. 

Lite senare på eftermiddagen kom en liten kläckning av bäcksländor igång. Det blev ingen ökad aktivitet på fisken. 

20130401-tyttbo-slanda.jpg

Bäckslända på isen

Det blev ingen fisk denna dag men en hel den kastövning. Får bli en tur senare när värmen har kommit.

För mer info

http://www.sportfiskarna.se/tips_fiske/TyttboForsfiske/tabid/241/Default.aspx

 

2013-01-31 1000st olika besökare på hemsidan!!!

Jag startade denna sida mest för att dokumentera mitt fiskande för egen skull men flera än jag kunnat ana har hittat hit. Idag när jag kollade besöksstatestiken hade 1000st varit inne på sidan sedan starten 2012. Tack alla som tittat förbi.

 

2013-01-29 Flugbindning med UFFF

Årets första flugfiskeaktivitet avklarad och helt plötsligt känns våren närmare. Fick för första gången träffa lite medlemmar i UFFF. Det blev några flugor men mest trevligt snack om fiske. Jag fick ihop en E12 och en guldskallenymf. Ny träff om 2v och då skall det övas på Klinkhammer.

 

2013-01-04 Fiske bokat i Nedre Ransarån

Jag och min sambo Emelie hade så pass trevligt i Ransarån i sommras att vi förbokat 2 dygn i sommar. Hoppas vi får lika bra upplevelse i år. 

 

2012-12-03 Vinter och Kyla

Kläckningar, vak och myggor känns väldigt avlägset med 2dm snö och -17 grader utanför fönstret.

 

2012-11-24 Sent Höstfiske i UWX-fisket, Klarskissen och Liss Annas Tjärn

Jag och Morgan bestämde oss för att få en sista fisketur innan vinter. 4-5 grader i luften och troligen liknande temperatur i vattnet är väl inte ideala flugfiskeförhållande men det var ju isfritt.

Vi började dagen vid Klarskissen. Det var i det närmaste vindstilla och några små vak kunde urskiljas i vattenkruset. Det fanns inga ursäkter för mitt dåliga kastande, förutom möjligtvis min kalla händer. Av någon anledning blev kasten sämre ju längre tiden gick. Morgan fiskade med små fjädermyggkläckare strax under utan fick livstecken i form av en liten mört. Jag valde att fiska med flicksländenymf men för mig var det dött. Vi beslutate att åka vidare till Liss Annas.

Direkt när vi kom ner till tjärn vakade en större fisk i första lilla viken och en Griffith Gnat storlek 18 åkte på. Fisken vakade endast 3-4m från land så det blev till att inte gå för nära vid utkast. Tyvärr blev det inga fler vak och flicksländenymfen åkte på igen. Mitt kastande gick nu tvärt utför... Medan jag stod och trasslade kom Morgan tillbaka från sin tur längst bort och ställde sig på motsatt sida av viken. Han la ut kast längs land och inom kort var dagens första regnbåge krokad. Den som har god syn kanske kan tyda Morgan mitt i bilden nedan. Normalt blir jag glad när andra får fisk men måste erkänna att uselt kastande och trassel gjorde det svårt att glädjas för Morgans regnbåge. 

Liss Annas Tjärn, Morgan med regnbåge

Det var dax att avbryta fisket för lunch. Under tiden vi åt såg vi den enda fiskare som gjorde oss sällskap vid tjärnen fånga tre fiskar inom loppet av 10-20min. Med nya krafter från lunchen försökte Morgan hjälpa till att analysera mina dåliga kast. Problemet jag upplevde var att flugan hela tiden fastnade i toppen av mitt spö eller krokade tag i lina. Morgan kunde konstatera att jag inte väntade ut linan tillräckligt i bakkastet och dippade spöt något för mycket. Efter att försökt korrigera dessa fel under några kast kändes det mycket bättre och jag var redo att fortsätta fisket. Morgan valde ena sida och jag gick på andra sidan. Framåt tre-tiden så hade ingen av oss fått något mer men Morgan hade kommit fram till den plats där den sällskapande fiskaren tidigare dragit upp tre fiskar och kunde direkt se ett antal vak. Snäll som han är ropade han åt mig att komma dit.

Morgan valde efter att ha kastat på några vak nära land att förflytta sig till en stor sten som ligger ute på en udde. Inom några minuter hade han fått 2st regnbågar. Hans egenbundna flicksländenymfer är giftiga, speciellt då dom är knutna med Rappalaknut. Eftersom min dag varit resultatlös lät han mig ta platsen. Flugvalet blev en svart/grön Montana men förväntningarna var ganska låga. Till min förvåning gick det väldigt bra att kasta och inom kort hade även jag lyckats lura regnbåge till hugg. Hugget var ganska försiktigt men fisken hade ändå lyckats få ner flugan alldeles för lång för att jag skulle få ur den utan att skada fisken.  Äntligen hade min UWX-förbannelse brutits. Jag hade på 7 turer inte fått en regnbåge men i skymningen på den sista fisketuren före vintern så löste det sig.

Regnbåge ca 1kg fångad i Liss Annas Tjärn

Det blev en väldigt lyckad fisketur där Morgan lärde mig en hel del. Det roligaste var nog det han klämde ur sig när jag klagade på kalla händer: Drilla fisk värmer händerna!

 

2012-11-14 Höstfiske i UWX-fisket, Klarskissen, Mörsen och Liss Annas Tjärn

Sist jag var i Mörsen och Liss Annas var det delvis is och fryste på mer mot kvällen men nu efter några varmare dagar och någon natt med plusgrader ringde jag upp till ansvarig på UWX-fisket för att kolla is-läget. Jag fick svaret att igår låg det is på alla sjöar utom i mitten på Klarskissen. Jag bestämde mig ändå för att chansa, Gysinge fanns ju som andra alternativ.

Väl framme vid Klarskissen kunde jag kosta på mig ett leende. Sjön var så gott som helt isfri. Fisket var det värre med. Under de timmar jag nötte på med min flicksländenymf fick jag se två vak och hade inget hugg. Jag bestämde mig vid kl14 att åka vidare till Liss Annas. 

Även Liss Annas var isfri och det började positivt då jag fick se ett vak direkt när jag kom fram. Då det blåste en del var det flicksländenymfen som fick jobba vidare. Efter ett par kast blev det tvärstopp när jag "nymfade in" linan, tyvärr släppte det lika snabb igen. Får att låta platsen vila lite gick jag och kolla isläget i Mörsen. I den låg det is längs ena sidan av den långa viken och inga vak syntes till. Efter några få kast gick jag tillbaka till Liss Annas.

Denna gång började jag fiska av andra delen av tjärnen. Efter ett tiotal kast kom ett hårt hugg men även denna gång var det över inom någon sekund. Fisken har troligen bara fått tag på den långa svansen på nymfen. Jag fiskade av tjärnen på väg tillbaka men det blev helt resultatlöst.

Kul att få komma ut så sent på säsongen till isfria sjöar, synd att ingen av fiskarna som hugg tog rätt del av nymfen.

 

2012-11-11 Det rycker i kast-armen

Hade som plan att åka till fyrväpplingen sista öppna dagen för året men förkylning i kombination med regnväder fick mig att stanna hemma. Kunde dock inte låta bli att åka och kasta lite en timme vid Fjällnora på eftermiddagen då det slutat regnat. Kan bara konstatera att mer övning krävs...

 

2012-10-14 Skysjön, Fyrväpplingen

Fiske med Morgan en vindstilla höstdag. Valet stod mellan att åka längst ner i viken till höger eller upp till de tre vikarna vid lilla ön. Vi styrde först mot lilla ön och väl framme kunde vi inte klaga på aktivitetet. Det vakade sporadiskt över ett ganska stort område men jag valde den mest stilla viken i mitten. Efter långt nötande lyckades jag kroka en fisk med min Griffith Gnat storlek 18. Jag misslyckades med håvning två gånger och tredje kom fisken loss. Kroken hade gått av... Direkt efter jag tappat fisken kom en regnskur men den gick över snabbt ock vakandet kom igång igen.

Stilla vik i Skysjön där det vakade sporadiskt

Vart än Morgan kastade så vakade det bakom ryggen. Det hela blev nästan komiskt. Jag tappade ytterligare ett par fiskar innan den första regnbågen låg i håven. För Morgan vakade det fortsatt bara bakom ryggen, förutom när han hade trassel. Till slut fick han lön för allt sitt slit och lyckades kroka en fisk just innan det blev mörkt. I samma stund som Morgan drillade sin fisk hade jag ett vak inom kastavstånd. Då kom det där kastet man längtar efter då bara allt stämmer. Linan löper ut några meter längre än vanligt, tafsen sträcks ut och flugan landar fint och försiktigt - Pang! Det hugg direkt och efter en vild kamp var en fin kilos fisk i båten. Båda fiskarna jag fått upp hade hela och fina fenor vilket ger en bra kamp.

Regnbågar i god kondition med fina fenor

Mycket trevlig eftermiddag med enorm aktivitet på fisken. Efter regnskuren fram till det blev mörkt vakade det konstant.

För mer info:

http://www.fyrvapplingen.nu/

 

2012-09-29/30 Mellanljusnan

Då vattenflödet var på tok för högt i Björbo styrde jag mot Hovra och Laforsen istället. Tråkigt att Per-Åke Thor inte skulle vara i Hovra denna helg.

Då jag kom upp ganska sent valde jag att fiska vid Strannan nedanför Hovra på lördag eftermiddag. Fisket kunde inte börja bättre. Första kastet en Harr på ca 20cm, andra kastet en Harr på knappt 25cm, tredje kastet en tappad fisk...

Sammalag blev det 7 Harrar under eftermiddagen, ingen över 25cm. Jag fick även ett gäng supersmå öringar som visade god apptit på torrflugor.

Superliten öring med stor apptit

Söndagens fiske blev vid Lafors bankarna. Vinden var tidvis frisk och strulade till kastandet för mig. Supperpuppa visade sig vara ett bra val denna dag. 5st Harrar i storlek 20-40cm.

Harr fångad längst ut på nedre Laforsbanken

När jag mot eftermiddagen skulle flytta mig till Lassekrogbanken fick fisketuren ett snöpligt slut. I stressen av att försöka komma undan en liten regnskur kastade jag in mina fiskesaker och lite kläder i bagaget på bilen. KLICK! Bilen hade låst sig med nyckeln i...

Försökte få hjälp via Volvo assistans att öppna bilen med det var lönlöst. Det fanns inget annat att göra en att ringa efter reservnyckeln hemma i Uppsala. Jag hade tafsmaterial och en fluglåda i vadarbyxorna så tanken slog mig att gå ut i skogen för att leta reda på lämplig björk men jag valde värmen hemma hos Per-Åke Thor som just kommit tillbaka till Hovra.  

Synd att en så fin eftermiddag skulle sluta så men det blev en mycket trevlig kväll hos Per-Åke. Stor Harren får vänta tills nästa år.

 

2012-09-28 Helgen regnar bort

Ser inget vidare ut med väder inför helgen men ännu värre är vattenföringen. Skall man fiska i Björbo skall det helst gå 60m3/s i Lima och 100m3/s i Mockfjärd. Nu är Lima uppe i ca88m3/s vilket resulterar i högre vattenstföring i Mockfjärd om två dagar där det redan nu går ca140m3/s. Skall man satsa på Mellanljusnan istället?

 

2012-09-27 Planer inför helgen
Innan vintern sätter stopp för flugfisket skall jag försöka få en sista chans till fiske i strömmande vatten. Lutar nu åt att åka till Björbo i Dalarna.

 

2012-09-27 Uppdatering av sidan har påbörjats
Det har lagts in lite mer om fiskesemestern samt lite fiske senaste veckorna.

 

2012-09-22 UWX-fisket, Mörsen och Klarskissen
Jag och en nyfunnen fiskekompis bestämnde oss för att trotsa regna och kyla. Inte de bästa förhållanderna för mig att visa upp mitt "hemmavatten". Under hela dagen hade vi 10min uppehåll och termometern orkade inte över +10-strecket.

Vi började i Mörsen. Några sporadiska vak med 5-10min mellanrum väckte en gnutta hopp om att vi skulle kunna lura någon Regnbåge i var. Resultatet blev två små Abborrar.

 

Mörsen i regn, regn och åter regn

På eftermiddagen gav vi upp Mörsen och åkte till Klarskissen. Färre vak här än i Mörsen och ingen av oss lyckades få något.

Nu måste jag skärpa till mig, tre turer till UWX utan att få en Regnbåge...

 

2012-09-12 Skysjön, Fyrväpplingen
Jag och min kollega Morgan tog ledigt några timmar på eftermiddagen för att försöka dämpa vårt fiskesug.YR och SMHI lovade svag syd-västlig vind men som vanligt stämde inte deras prognoser. Vindern var tidvis ganska stark och bytte riktning lite hur som helst.

För att komma undan vinden fiskade vi längst ner i den stora viken. Det vakade en del men vi kunde inte lista ut vad fisken tog.

Mot kvällen avtog vinden men tyvärr kom mörkret nästan i samma veva. Det hann bli en del kast på vak.

 

Båten glider lite sakta av den svaga brisen


Just när det blivit mörkt lyckades Morgan få en liten Regnbåge på en Rackelhane och min avundsjuka växte sig stor...

Anklagade Morgan för att ha tur och fick svaret att "bra spelare har tur".

Alltid lika trevligt att fiska med Morgan, tråkigt att jag inte fick nått. 

För mer info:

http://www.fyrvapplingen.nu/

 

2012-08-26 Uppdatering av hemsidan

Har varit lite dåligt med uppdateringar sista tiden. Detta kommer ändra sig inom någon vecka. Ha tålamod.

2012-08-02 Skysjön, Fyrväpplingen

Då pappa har vissa problem att gå så kommer mina föräldrar inte ut och fiskar utan hjälp. Under min uppväxt tog dom med mig många gånger till Fyrväpplingen så nu är det dax att betala tillbaka.

Vädret var skönt men tyvärr fick mina föräldrar inget innan dom var tvungna att ge upp. Mamma tappade en som hugg försiktigt på hennes spinnare.

Mina föräldrar


När mina föräldrar gett upp kav jag mig ut en stund till. In fin Regnbåge med fina fenor fattade tycke för min svarta Klinkhammer.

Fin Regnbåge med fina fenor

En trevlig eftermiddag/kväll på Skysjön. Tråkigt att föräldrarna inte fick något.

För mer info:

http://www.fyrvapplingen.nu/

 

2012-07-24 Laforsen, Mellanljusnan

Tog en tur över dagen upp till Laforsen. Började med att ta en fika hos Per-Åke Thor tillsammans med hans bekanta som var på besök. Han rekommenderade att åka till bankarna nedanför Laforsen och bjöd in mig till att fiska med honom och hans sällskap. Det blev även en inbjudan till middag men fiskesuget tog över så jag åkte mot Laforsen när grillen kom fram.

Väl framme var jag lite osäker på var det gick att vada. Vattnet var betydligt mer strömt än de jag upplevt under fiskesemestern. Med Per-Åkes karta i ena handen å flugspöt i den andra plaskade jag ut i strömmen. Med en superpuppa på tafsen tog det inte lång tid innan jag kände första fisken. En stund senare var den första Harren krokad. Ju längre ut jag gick ju större blev fisken. Jag hann kroka en 4-5st innan Per-Åke och sällskap kom till Laforsen. Jag gick in mot land och vila en stund. Ju senare det blev ju mer kläckte det nattsländor. Per-Åke gav mig en svart lumme som verkligen gjorde sitt jobb. Det gick att kroka fisk med 2-3m lina ute och roligast var det att få dom runt benen på fiskaren nedströms. 

En liten Lafors-Harr i håven

Vid kl01.30 gav jag upp och då hade 12 Harrar krokats. De flesta i storleken 25-35cm och största på 37cm. Äntligen har jag fått uppleva Mellanljusnan som Per-Åke alltid beskriver den.

Tack Per-Åke Thor!!!

För mer info:

http://www.flugfiskemellanljusnan.se/

 

2012-07-17 Fiske i Satsån, Saxnäs
Trotts varningar om att det kan vara djävulskt med mygg längs Satsån var det ändå hit dagens fisketur gick. Vi ställde bilen några km utanför Saxnäs och vandrade uppströms ca 3km. Ån är i mitt tycke lagom stor men det kan vara lite svårt att hitta bra platser att kasta på för en nybörjare. Träd och buskar hänger ut över vattnet och på många ställen är det branta kanter.

 

 

 

 

 

 

Klicka för stor bild

Stället som visas i bilden ovan höll mig sysselsatt i några timmar. En Öring på uppskattningsvis 0,5-1kg åt små dagsländor konstant. Innan jag gav upp hade jag testat mer än 20 olika flugor, varav säkert 7-8st numera bor i buskar och träd runtomkring. För någon med min ringa erfarenhet är det svårt att fiska med 0,12mm tafs utan kastutrymme. Emelie som satt på en höjd så hur min fluga massor av gånger passerade helt perfekt och trodde flera gånger att det var min fluga som försvann i vaket.

Efter en mycket god lunch fortsatte vi ca 1km till uppströms. Hittade flera fina fiskeplatser och 6st Öringar tog min gula Klinkhammer innan den gjorde övriga flugor sällskap i ett träd. Den största var på ca 0,5kg.

 

  

 

 

 

 

 

 

Klicka för stor bild

 

2012-07-15/16 Fiske i Nedre Ransarån

Kl 11 på söndag förmiddag ringde dom och berättade att vi vunnit utlottningen! Det var bara att kasta sig in i bilen och åka till Fiskecentrum och betala fiskekorten för att sedan sätta kurs mot Ransarån. Vi fick tips om att nedre selet var mindre besökt än övre och hade minst lika bra Rödingfiske så vi valde att fiska där.

Direkt när vi kom ner till vattnet kunde jag se stora vak i forsnacken. Av det fiskarna ibland visade ovan ytan gissade jag att det var öring och minst tre stycken. En var riktigt stor! Jag valde att fiska på ganska långt avstånd med 0,12mm tafs då vattnet är extremt klart. Flugan fick bli en ljus dagslände-immitation i storlek 16 då det var sländor fisken åt med stor aptit. Det stora problemet visade sig vara att presentera flugan en bit ovan forsnacken utan att den skulle dragga då den passera. Det tog många kast innan jag lyckades och flera gånger trodde jag att fisken blivit skrämd. Första gången flugan inte dragga blev det hugg men jag lyckades inte kroka. Detta nervpirrande fiske pågick i 1-2t med sex hugg utan en enda kontakt med fisken i mothugget.    

 

Försiktigt mothugg som Emelie lyckats fånga på bild 

En trevlig och mer rutinerad flugfiskare försökte på samma plats nån timme senare med lyckades inte få dom till att hugga.

Emelie fiskade på några små vak under tiden jag fiskade av forsnacken. Det visade sig vara röding. Hon hade observerat att det kläckte fjädermygg och satt på en Griffin Gnat. Resultatet blev en fin Röding på ca 35cm.

Emelies Röding på väg hem


Efter att Emelie fått upp sin Röding förstod jag att det jag trodde var små fiskar var i själva verket stor Röding. Efter nån timmes fiskande på dessa små vak med några hugg lyckades jag kroka en större Röding. Den satt på kroken i några sekunder innan den gjorde ett gäng rullningar i vattenytan. Jag han se tillräckligt av fisken för att efteråt vara riktigt nerstämd men det gick över när det några minuter senare började vaka bara några meter från mig. Den tog min fluga 5-6 gånger men ville inte fastna.

Till slut lyckades jag kroka fisken tack vare att jag i det klara vattnet såg hur den tog fluga och stängde munnen innan mitt försiktiga mothugg. YES! äntligen satt det en röding i andra änden. Den var mindre än den förra men uppskattningsvis ca 45cm. Efter en stunds kamp fick jag in fisken mot land men precis när jag skulle håva var den helt plötsligt borta... KROKEN HADE GÅTT AV!

Vid kl23 gav vi upp då det var mycket kallt och inga vak. Vi bestämde oss för att åka hem och sova i några timmar.

Kl 05.48 med 3 grader i luften kändes det som det skulle bli svårt att få nått mer innan fiskekortet löpte ut kl12. Vi började med att samla ved till en eld men innan den var tänd hade det börjat vaka och några minuter senare var min första Röding krokad. Efter gårdagens nederlag tog jag det väldigt försiktigt och man vågar inte ta i så hårt med 0,12mm tafs och storlek 22 på flugan. Efter 5-10min låg äntligen en Röding i min håv. Personligt rekord 41cm och gårdagens nederlag var bortblåst. 

Vacker Röding på 41cm fångad på Griffin Gnat storlek 22

Nån timme senare var det dax för nästa Röding. Endast 28cm men gav en tuff kamp.

2012-07-14 Ljungdalen lämnas för fiske i Saxnäs

Efter en mycket givande vecka i Ljungdalen med bättre fiske och väder än vad vi vågat hoppas på var det dax att åka norrut. 

Direkt när vi anlände till Sanxäs på lördag kväll stannade vi vid Fiskecentrum på Kultsjögården för att köpa fiskekort för statens vatten samt sätta upp oss på utlottningslistan för fiskekort i nedre Ransarån.

Boende hade vi bokat i Lövberg, knappt 3 mil från Saxnäs.

 

2012-07-13 Fredag den 13e - en riktig turdag med fiske i Dalsjön, Ljungdalen


Efter gårdagens fina avslutning i Dalsjön bestämde vi oss för att sista fisket i Ljungdalen för denna resa skulle vara där. 

Harr 39cm fångad i Dalsjön, Ljungdalen

Totalt fick jag 18st Harrar varav 10 var över 35cm. Största Harren var 39cm vilket är nytt personbästa. Emelie nöjde sig med 3st, men alla var över 35cm och största 38,5cm. Har aldrig upplevt bättre fiske.

 

2012-07-12 Fiske i Skärkan och Nedre Dalsjön och Dalsjön, Ljungdalen

Dagen började med fiske i Skärkan uppströms Skärkdalen där jag tidigare under veckan fått en finn Harr och några mindre Öringar. Kläckte otroliga mängder med Rocken som satt och torka vingarna i lugnvattnet men inte ett enda vak.

Rocken i mängder

Fisken verkar ha flyttat på sig då vattennivån sjönk. Vi gav det några timmar innan vi bestämdes oss för att åka nerströms och ge "Bosses" och "Robbans" pooler en ny chans. Betydligt lägre vatten än när jag var där under första dagen. Emelie lyckades kroka en liten öring men i övrigt var det helt dött.

Allt sämre väder gjorde att vi gav upp och körde vidare mot Nedre Dalsjön. Rockenkläckningarna hade för tillfället avtagit något p.g.a. sämre väder så jag tog en tupplur medan Emelie tog en promenad. När hon kom tillbaka var det goda nyheter. Full aktivitet på Rocken och dessvärre även på mygg å knott. Jag lyckades lura 3 Öringar i storleken 25-35cm.

En vänlig flugfiskare kom förbi och tipsade om ett ställe i Dalsjön där han haft bra fiske. Jag kunde inte låta bli att åka dit trotts att vi bestämt oss för att åka mot stugan. Det blev bara ca 30min fiske innan mörkret hade lagt sig över sjön men ända hann jag få 3 Harrar runt 30cm. Hit måste vi åka imorgon.

2012-07-09 Fiske i Nedre Dalsjön och Oshån, Ljungdalen

Precis som igår var vädret mycket bättre än prognos. Rocken kläckte ännu flitigare.

Emelie tappade en riktigt stor Öring som efter några turer i luften gick ner i botten och på något sätt skrapade loss flugan. En rejäl kamp så länge den vara. Tror nästan jag var bittrare än Emelie över den tappade fisken.

Själv lyckade jag lura 3 Öringar på 20-35cm i Dalsjön.

Vi avslutade kvällen med ett kort besök där Skärkan rinner ut i Oshån. Det gick mycket mer vatten än när vi var här förra året vilket gjorde det mycket svårt att vada. Med en Muddler på tafsen fick jag snabbt två Harrar och en liten Öring. Den största Harren var ca 33-35cm. 

Fin Harr fångad i Oshån


Verkar som det är bra fiske vid hög vattenföring på just denna plats. Förra året var det låg vattenföring och vi fick bara massa smått, man slutade räkna...

 

2012-07-08 Fiske i Nedre Dalsjön, Ljungdalen

Förmiddagen började med lättare regn som avtog framåt lunch, inte alls det ihållande regn som YR och SMHI förutspått. När regnet avtog började rocken att kläcka, vilket fick fart på fisken.

Emelie fick 2 Öringar på ca 25cm och en Harr på ca 20cm.

Jag lyckades med 3 Öringar på 25-30cm och en Harr på ca 30cm.

Gränsen för att ta upp fisk ligger på 35cm så alla fiskar fick gå tillbaka.

 

2012-07-07 Fisket kan börja - Skärkan och Nedre Dalsjön

Kl11 anlände vi till Storsjö Fiskecamp. Vädret var inte i närheten av den sol som utlovats på vädersidorna. Regnet öste ner...

Det blev en snabb men väldigt god lunch efter att fiskekort inhandlats och fiskevatten diskuterats. Alltid lika bra service och trevlig personal på fiskecampen men i år har vi bokat boende med lite högre standard i Ljungdalen, närmare bestämt lägenhetshotellet i skidbacken. Endast 3975:-/vecka med plats för upp till 8 personer. Lyx med torkskåp och en stor balkong med fantastisk utsikt över Ljungdalen.

För mer info:

http://www.ljungdalsberget.se/hotellet.html

Direkt efter att bilen lastats ur bar det iväg till Skärkdalen. Lite regn kan inte hindra en fiskesugen flugfiskare. Jag följde det som knappt kan kallas väg på norra sidan av Skärkan. Blev fem stopp vid bl.a. "Robbans Pool" och "Bosses Pool" och några andra slumpvist valda ställen. Regnet lugnade ner sig något mot kvällningen och vid sista stoppen i Skärkan fick jag se resans första vak. Visade sig vara fisk av mindre modell som inte fastande vid hugg. Fiskade med guldskalle, Superpuppa, E12 och Klinkhammer men ingen kontakt med någon fisk.

Väl ända nere i Nedre Dalsjön konstaterade jag att Rocken kläckte sporadiskt i regnet och vak syntes till ibland. En stor Rocken-immitation åkte på samtidigt som min fasa för trassel ökade 110%. Jag vet hur det alltid slutar med trassel då jag kastar med dessa men för att minska risken var det 0,20mm tafs som gällde.

Vid kl20 var det bara att ge upp. Kläckningarna hade slutat och jag fick åka mot lägenheten utan krokad fisk.

 

2012-07-07 Fiskesemester!!!

Kl 04.00 dax att gå upp för nu bär det av på fiskesemester. Första anhalt blir Ljungdalen. Vädret ser dock inte lovande ut för första veckan, regn alla dagar enligt både YR och SMHI. Fisket kan ju vara bra även i regn men inte lika trevligt för utövarna. 

 

2012-07-06 Vadare för tjejer

Min sambo Emelie har storlek 36/37 på skor och X-small på kläder vilket gör det otroligt svårt att hitta vadare eftersom det verkar bara vara stora män som flugfiskar. Du kan lätt hitta vadare för nån som är 2m lång och väger 130kg...

Förra året letade vi efter vadare och det enda vi kunde hitta för vettiga pengar var ett par neoprenvadare med storlek 38 på stöveln. Efter nästan två veckors fiske kunde vi konstatera att passformen var så dålig att Emelie hellre blev kvar på land.

Det största problemet har varit sockarna(eller stövlar på neoprenvadare) då även vadare med liten storlek har storlek 39/40. Efter många timmar på nätet och mailande till olika affärer har vi äntligen hittat nått som passar för tjejer som inte är så stora och har små fötter. Vision Icon finns numera i storlek X-Small med liten socka, storlek 37. 

Nästa problem är vadarskor men Vision Hopper i storlek 39(som är liten i storleken) med en extra neoprensocka går att snöra åt hårt för att även kunna bäras av någon med storlek 36/37. 

Det finns bra vadare för tjejer.

 

2012-06-17 Gysinge forsar

Efter det lyckade fisket på Fyrväpplingen vågade jag mig på att utmana Gysinge forsar igen. Varje tur till UWX-fisket passerar Gysinge och många gånger har jag varit sugen att stanna på vägen. Det är något vackert med forsarna som lockar.

Gysinge forsar uppströms broarna närmast Gysinge

Jag vadade först ut uppströms broarna närmast Gysinge. Fantastiskt väder med värmande sol och helt myggfritt. Dessvärre även helt fiskfritt. Prövade allt från torrfluga till guldskalle. Måste nog göra lite efterforskningar på var andra fått fisk och vad dom då fiskat med.

Vid kl22 på kvällen flyttade jag mig till forsarna vid Sevedskvarn. Här var det inte myggfritt! Tusen och åter tusen myggor försökte kalasa på mig så massor av myggmedel åkte på. Klarade mig undan med några få stick men det var inte lätt att knyta på fluga med moln av mygg i synfältet.

Prövade på många olika platser, även här med allt från torrfluga till guldskalle och krokstorlek 8 till 18. Vet inte om min koncentration var extra låg pga alla mygg men mycket trassel blev det under kvällen.
 

  

Trassel i Gysinge

Det blev till att åka med utan att ha sett ett enda vak eller känt en enda fisk. Blir nog tidigast till hösten som jag prövar att fiska här igen.

För mer info:

http://www.gysingeforsarna.se/

 

2012-06-17 FLYTVÄST ÄR BRA!

Vid alla mina turer till Fyrväpplingen är det få gånger jag ser någon använda flytväst. Jag har alltid flytväst då jag fiskar från båt. Kan göra undantag då det är varmt och jag har sällskap i båten. Varför använder inte folk flytväst? Min fungerar som fiskeväst med många fickor. Är ofta ute på vår/höst och då värmer den. När man står i båten och fiskar är det väldigt lätt att trilla. Kan hända när man minst annar det.

För något år sedan satt vi och fikade vid bryggorna i Skysjön när det plötsligt smällde och plaskade till. Min systerson ropar "Han trilla i!!". Vi övriga såg inget. Efter en stund såg vi en person i vattnet mellan båtarna. Visade sig vara en medelålders man som skulle avsluta fisketuren och halkade när han klev ur båten. Han slogs sig rejält på båten brevid och hade tur att han inte tuppade av. Hade kunnat sluta riktigt illa.

FLYTVÄST ÄR BRA!

 

2012-06-16 På Fyrväpplingen är regn inte alltid dåligt väder. Fångst på egenbunden fluga!

Kors i taket, jag var på plats före kl07 en lördag morgon på Fyrväpplingen. Fantastiskt väder på morgonen med lätt vind. Prognosen lovade regn till lunch. Började dagens fiske med en Griffith Gnat då det var många små insekter i luften. Resultaten blev en mört som gav förvånansvärt motstånd.

Mört ca 2hg

Efter den första mörten fastnat var det omöjligt att kasta på vakande regnbåge utan att en mört försökte ta flugan. Gav upp viken jag fiskat i och tog mig sakta vidare längs land. Jag kom inte långt innan jag såg ett antal regnbågar gå och vaka på ett litet område. Självklart råkade jag ro för nära och skrämde fisken för en stund men fick då tid att upptäcka vad fisken åt. Det var massor utav flugmyror på vattnet, de kom från en stor myrstack precis vid vattnet.

Jag hade en imitation av svartmyra i fluglådan som var något mindre än myrorna på vattnet men det tog inte många minuter innan första hugget. Lyckades inte kroka fisken men väl tallen bakom mig och flugan var ett minne blot. Hade enbart några ännu mindre myrimitationer kvar och fick kämpa länge innan nästa hugg. Denna gång krokades fisken.

1kg Regnbåge med myra i munnen

Jag fortsatte att fiska på samma ställe i ett par timmar och hade många hugg men lyckades inte kroka någon mer fisk innan regnet kom. Vaken fortsatte trots regn och galna jag fortsatte nöta på med torrfluga. Ytterligare någon fisk tappades innan jag gav upp. Regnet gjorde det omöjligt att få flugan att flyta och det var svårt att kasta.

Gick över till att fisk med en egenbunden Montana. Jag skulle bara pröva den en kort stund då jag bestämt mig för att åka med då det började regna. Hann inte ro många årtag innan första hugget, helt oförberedd hann jag inte kroka fisken. Samma sak hände kort senare då jag spanade på en annan fiskare som fått hugg och råkat tappa en åra. På tredje försöket lyckades jag kroka. Första fisken jag fångat på en egenbunden fluga!

Min första fisk fångad på egenbunden fluga

Fisken var som galen i sjön av regnet. Pratade med flera som fått 3-4 st innan kl13.  Båda mina fiskar fick gå tillbaka i sjön.

För mer info:

http://www.fyrvapplingen.nu/

 

2012-06-10 Nattfiske Klarskissen och Liss Annas Tjärn

Efter det fantastiska fisket på nationaldagen var det svårt att hålla sig ifrån flugspöt så jag tog en sen tur till UWX-fisket. Kom fram vid kl18 och åkte först till Klarskissen. HELT DÖTT! Gav upp efter ett par timmar och åkte vidare till Liss Annas. Här träffade jag ett par trevliga killar som berättade att det vakat flitigt under en kort period och att dom fått varsin regnbåge. Det vakade med ganska långa mellanrum under resten av kvällen/natten och få vak var inom kasthåll. Min fluga var aldrig närmare än 20m, ingen fisk denna gång...

Nylagad kastbrygga kl00.30

Det som däremot var mycket glädjande att se de lagade kastbryggorna. Som fotot taget med min mobil visar blev det aldrig helt mörkt.

För mer info:

http://www.svenskafiskevatten.se/uwxfisket/modules.php?name=Content&op=showcontent&id=4005

 

2012-06-06 Fantastiskt fiske i Klarskissen på nationaldagen

Blev inget fiske i Skåne under helgen men jag fick med min sambo Emelie på en tur till UWX-fisket. Vi valde att åka till Klarskissen. Förvånansvärt lite folk vid sjön. Väl framme vid vattnet kunde vi konstatera att det kläcker en hel del dagsländor och fisken vakar inom kastavstånd. Jag började lägga ut lina och lät flugan vila på vattnet 5m ut medan jag drog ut lina från rullen. Pang! så satt dagens första fisk på. Det blev en rolig kamp som tyvärr fisken vann efter en rejäl luftfärd. Ytterligare en fisk tappades efter en mycket kort kamp. Jag och Emelie hann fiska ett kort tag innan regnet kom, tre timmar tidigare än YR utlovat.

Hällregn på Klarskissen

Det blev till att ta en lång fika på ca 3t...

Efter regnet bestämde vi oss för att gå till andra sidan av sjön. Vi behövde inte vänta länge innan vakandet satt igång. Jag fiskade längst in i en vik och övade roll-kast då det inte fanns utrymme bakåt. Tycker det är otroligt svårt att få ut flugan med denna metod och många knutar på linan blir det. En stunds övande gav resultat och jag lyckades få flugan att landa några meter från senaste vak. Nästa vak blev när fisken tog min fluga. En kilos regnbåge som gav en bra kamp innan den hamnade i håven. Som tack för god kamp fick den gå tillbaka.

Några minuter efter att jag krokat av min fisk var det dax för Emelie att landa nästa. Jag blir alltid så glad när hon får fisk. Vi fotade och släppte tillbaka hennes något mindre regnbåge.

Emelie med torrflugefångad Regnbåge

Vakandet avtog för en stund och jag ville visa Emelie hur man roll-kastar. När jag väl fick lite längd på kastet var det till min stora förvåning en fisk som tog flugan. Helt oförberedd så gjorde jag reflexmässigt mothugg alldeles för snabbt. Då jag inte kände fisken la jag snabbt ut flugan igen och det tog inte många minuter innan den försvann. Väntade, gjorde mothugg men lyckades inte kroka. Ut med flugan igen och exakt samma scenario utspelade sig igen efter en kort stund. Vad gör jag för fel? Emelie skämtade om att jag inte hade nån krok kvar och jag var tvungen att kolla flugan. Jag fick snabbt svar på varför jag inte lyckades kroka. Roll-kast => knutar => knut på linan fastnad bakom hullingen på kroken => mothugg vrider loss kroken. Ja ja, kul med lite action iallafall.

Innan det var slut fisketuren hade jag tappat ytterligare två fiskar, varav en efter en lång kamp som avslutades med en lufttur.

Otroligt rolig fisketur trotts regn. Kläckningen fick fisken att vaka konstant. Inte ofta man får så mycket action under så kort tid.  

För mer info:

http://www.svenskafiskevatten.se/uwxfisket/modules.php?name=Content&op=showcontent&id=4005

 

2012-06-03 På kort visit i Skåne

Spanat på ett par åar i Skåne, Höje å och Löddeån. Verkar svårt med öringfiske i dessa, känns mer som bra ställen för abborre och gäddfiske. Får se om det hinns med att testa lite i Höje å innan hemfärd till Uppsala.

2012-05-30 Semestern bokad

Nu är hela fiskesemestern bokad. Det blir lägenhet i Ljungdalen i 1v samt 5 dagar i en fin stuga mellan Saxnäs och Klimpfjäll. Tyvärr är alla fiskekort redan bokade på de kvoterade vattnen i Saxnäs men vi provar att få något av de som inte kan bokas samt fiskar i övriga vatten.

2012-05-29 Binda flugor kräver tålamod och bra verktyg

Tog fram mitt bindställ och provade att binda 2st Montanta. Man märker direkt att det måste vara rätta verktygen för att resultatet skall bli bra. Denna gång föll det på felaktigt hackel och dålig sax. resultatet blev tillräckligt bra för att jag skall stoppa i min fluglåda.

 

2012-05-27 UFFF Uppsala flugfiske förenings vatten, Nya linan testad, Öring rekord.

Var är håven!? Efter att ha fiskat i UFFF's båda tjärnar under dagen utan framgång behövde jag nu håven. En livlig öring hade just fått smak för min svarta torrfluga men håven satt inte där den skulle utan var ute på egna äventyr...

 

Håv på egna äventyr

Det blev till att använda händerna vilket inte var några problem. En öring på 37cm och ca 550g landades vid kl 21. Nytt öringrekord på fluga för mig!

Rekordöring 

 Öringen tog flugan ganska hårt och den fastnade långt in i munnen. Efter lite lirkande med peangen var flugan loss och öringen vägdes och mättes för att sen gå tillbaka.

Öringen i sitt rätta element. Lite vila innan den fick gå

Det blev en bra avslutning på en dag som började betydligt sämre. Det första som hände när jag väl hittat fram och skulle lägga ut första kastet var ett lerbad. Litade lite väl mycket på att det bara var å knalla ut till den träbit som låg vid vattenkanten. Första steget resulterade i att jag var blöt upp till midjan. Tur att vädret var fin och att kläderna torkade snabbt.

UFFF har två tjärnar på hemlig ort som medlemmar får fiska i. Tjärnarna ligger tillräckligt avsides för att vildmarkskänslan verkligen ska infinna sig. Storleken hade kunnat vara något större men fördelen blir istället att man kommer åt och kasta på nästan alla vak. Föreningens medlemmar planterar själva i fisken. Om du är intresserad av att fiska i dessa vatten så gå med UFFF för endast 250:- och bli en av ca 40st som får fiska här.

 

Övre tjärn med skogskänsla

Nedre tjärn med lite öppnare runt om

För mer info:

www.ufff.se

 

Ja just d, nya linan! Testade hela dagen min nya Guideline Pounch Pro. Till skillnad från min Vision Vibe 85 så har denna lina en längre klump vilket resulterar i att det går att kasta längre. Blir dock svårare när man skall kasta tyngre flugor. Jättenöjd med min nya lina.

 

2012-05-23

Nya linan på rullen. Provkasta imorgon kanske

2012-05-21 Mygg

Denna värme efter allt regnande kommer resultera i mygginvasion.

2012-05-19 Ny lina på väg

Ny lina med lång klump beställd, Guideline Pounch Pro #5 WF. Skall bli mycket intressant att testa med TFO BVK.

 

2012-05-17 UWX-fisket Liss Annas Tjärn/Mörsen nytt personbästa på regnbåge!!!

Ledigt från jobbet och strålande väder, nästan för vindstilla. Kollade runt på lite alternativ att åka till men alla strömmande vatten är det vårflod i så det får vänta några veckor. Satsade på säkra kort och hamnade på UWX-fisket.

Långhelg betyder många husbilar och husvagnar, framförallt vid Klarskissen så jag styrde mot Liss Annas Tjärn och Mörsen. Möttes av några enstaka fiskare bl.a. från Tjeckien.

Lugnt å stilla på vattnet, mycket insekter men var är vaken? De flesta fiskare körde med streamer eller liknande men jag ska ju självklart envisas med torrt. Förstår inte varför jag går mot intuitionen som säger "ner på djupet"? Är en fisk på torrfluga mer värd en en på våtfluga, streamer eller nymf?

Jag började fisket i Liss Annas. Till min stora lycka kom det igång med sporadiska vak just när jag skulle lägga ut första kastet och inte på andra sidan utan inom kastavstånd. Dessa vakande fiskar visade inget intresse för min fluga och jag kunde se att då åt under och inte på ytan. Jag flyttade lite längre bort och till ett ställe utan utrymme bakom för att bli tvungen att öva Roll-kast. Efter en stund lät jag flugan ligga still och väntade på att det skulle vaka inom kastavstånd. Mycket riktigt kom vaken närmare när jag slutade plaska med linan på den blanka ytan. Jag satte mig ner bakom en buske när ett vaken började komma riktigt nära. Min fluga låg inte mer 3-4m från mig men jag skulle definitivt skrämma fisken om jag kastade om. Först kom ett vak 1m ifrån sedan tog den min fluga. Ovan med att göra mothugg med kort lina så blev kampen kort och jag var inte vinnaren. Fisken simmade iväg med min E12 i munnen medan jag snopet undersökte min fluglösa tafs.

I besvikelsen gick jag istället till Mörsen för att pröva lyckan. Några enstaka vak utom kasthåll och påhugg av småmört var det enda som hände på flera timmar. Tillbaka till Liss Annas...

Mörkret började falla på och jag var ensam kvar vid sjön, kusligt stilla. Satte mig på samma ställe där jag tappat min fisk tidigare och studerade vaken. Kunde se att någon eller några fiskar med jämna mellanrum tog en runda nära där jag satt. Flera gånger försökte jag förutspå vaken men mina kast skrämde nog. Jag var tvungen att pröva en ny taktik och riktade in mig på ett vak något längre ut nära några stenar. Lyckades hitta lite utrymme bakåt och tack vara mitt nya TFO BVK lyckades jag skjuta ut lina nära stenarna. Det tog inte många sekunder innan min fjädermygga satt i gapet på en stark regnbåge. Det blev många rusningar och kraften i dom avtog inte. Tankarna gick på hur stor den kunde vara?

Stark regnbåge som inte vill visa sig

Den rusade rakt ut, längs land och försökte ta sig in under några buskar. Jag var extra försiktig då linan gått av tidigare och fick kämpa länge innan den låg i håven. Det var en mycket trevlig kamp.

En regnbåge i fin kondition äntligen landad.

På vågen visade det sig att jag satt nytt personbästa på regnbåge 1,316kg, jag hade med tanke på storleken gissat över 1,5kg. Vid undersökning av maginnehållet så kunde det konstateras att fisken inte ätit under dagen så några gram tappades väl där.

För mer info:

http://www.svenskafiskevatten.se/uwxfisket/modules.php?name=Content&op=showcontent&id=4005

 

2012-05-16 Flugfiskesjuka?

Börjar inse varje gång hemsidan uppdateras att jag måste ha fått flugfiskesjukan. Går inte mer än någon vecka mellan fisketurerna. Vill man bli botad eller är det bara att leva med detta? Kommer det bli värre? Var ska jag fiska imorgon?

 

2012-05-14 UFFF klubbvatten

Fick just reda på var UFFF klubbvatten ligger, var lite längre bort än jag trodde. Får bli en heldagstur för att pröva.
 

 

2012-05-13 Skysjön, Fyrväpplingen. Delad Glädje = Dubbel Glädje

Fint vårväder med ca 14 grader och sol, dock en aning blåsigt men vad gör väl det när man har trevligt sällskap. Fick med mig min sambo Emelie på en kort kvällstur tur Skysjön. Pratade med några trevliga fiskare som var på väg hem när vi kom. Dom sa att det varit dött mest hela dagen utom en kort stund vid lunch då de och flera andra hade fått fisk.  

Emelie bestämde sig för en fiskliknande streamer och envisa jag skulle ju självklart köra torrt med en fjädermygga. Inte ett vak syntes till och blåsten var lite jobbat att ro emot så vi tog fikapaus längst ner i sydvästra viken. Där var det vindstilla och soligt, en perfekt plats för fika. Jag passade på att byta lite besviket till streamer då det inte var ett enda vak.

Efter fikat rodde vi mot den smala passagen runt den stora ön. Precis när båten kom in där det är som smalast fick Emelie hugg. Efter några minuters kamp hade hon landat sin första regnbåge på fluga!

En glad Emelie med en liten regnbåge

Mycket mer action än så blev det inte på resten av kvällen men mycket kul att Emelie fick pröva på att drilla fisk med nya Danielsson Dryfly-rullen. Lite annorlunda utan broms men det gick bra och hon kände att det kommer funka bra med denna rulle.

Måste erkänna att trots stor glädje för Emelies fisk åkte jag hem lite avundsjuk...

För mer info:

http://www.fyrvapplingen.nu/

 

2012-05-06 Skysjön, Fyrväpplingen

Bara en vecka efter premiären förväntar man sig en parkering proppfull med bilar och massor av båtar ute på sjön men vid ankomsten möttes jag av endast tre bilar på parkeringen. Fint väder och söndag, ska man inte vara ute och fiska då? Kändes iallafall skönt att vara tillbaka på väl känd mark.

Av någon anledning fiskar jag alltid i Skysjön. Säger alltid till alla att den är bäst men jag har ju aldrig fiskat i någon av de andra sjöarna, knäppt? Tror det sitter inpräntat sedan barnsben då pappa alltid sa att det var Skysjön som gällde. Får ta och prova Rörsjön någon gång denna sommar.

Väl ute i båten var allt som vanligt på Skysjön förutom att årorna var nysmorda. Var lite blåsigt under vissa delar av dagen så jag valde att fiska en hel del i viken längst ner till vänster på kartan ovan samt runt den stora ön. Nått enstaka sporadiskt vak men inget att kasta torrt på. En perfekt dag att sätta på sjunklinan och ro runt men jag valde att nöta på med flytlina och växlade mellan streamer och fjädermygga. Inget hugg eller ens vak i närheten av min fluga på hela dagen fick mig att fundera på att ge upp vid kl19. Av erfarenhet sedan tidigare brukar vakandet sätta igång när det närmar sig stängningsdax. Så blev fallet med besked denna dag. Kl 20.30 kockade hela sjön av vak.

 

Helt plötsligt vakar det inom kasthåll i alla riktningar. Trots att min fjädermygga låg mindre än 1m från flera vak var det ingen fisk som gick mot den. Tankarna började fara kring vad fisken åt. Efter en stunds spanande lyckades jag lista ut att dom inte åt på ytan utan strax under men VAD? Är det nån som har en aning hör gärna av er. Desperat som jag var dränkte jag min fjädermygga och körde ner den under ytan. Efter en kort stund kom ett kraftigt hugg men när jag skulle göra mothugg var mina händer helt stela och fisken tappades. Hade i upphetsningen över alla vak inte märkt att temperaturen sjunkit till nära 0 grader. Efter denna tappade fisk var kl21 och det var bara att sätta kurs mot bryggorna och vidare hemfärd. När jag satt i båten vid bryggan och plockade ihop min utrustning vakade en retsam fisk drygt 1m från båten, GRRRR!!!

Hann iallafall testa min nya TFO BVK på riktigt och det var ett rent nöje.

För mer info:

http://www.fyrvapplingen.nu/

 

2012-05-05 Provkasta TFO BKV 9' #5

Vindbyar på upp till 15m/s är inte bästa vädret att provkasta sitt nya spö i. Tog med TFO BVK, Vision Nite, några olika linor samt sambo och åkte till jobbet för att kasta lite inomhus.

Första känslan som slog en var hur lätt TFO spöt är. Av de linor jag hade med mig funkade min Vision Vibe 85 bäst. Utan att anstränga sig gick det att få ut förvåningsvärt många meter. Med dubbeldrag får man väldigt lätt upp hög hastighet på linan. Tror att det kan gå att kasta riktigt långt med en lina med längre klump.

Sambon gillade min gamla Vision Nite bättre. Vet inte vad det beror på men hon fixade snyggast linbåge med det spöt och en gammal Strömsländan lina.
 

Nu måste jag ut och testa det nya TFO spöt på riktig. Kanske en tur imorgon?

 

2012-05-04

Nya TFO BVK spöt uthämtat på DHL. Kliar i kastarmen. 

 

2012-04-29 UWX-fisket Klarskissen/Skammorasjön/Liss Annas Tjärn

Solig dag, ca 12grader, nästan vindstilla. Klart att man ska ut och fiska med så fina förutsättningar vilket fler än jag tyckte. Vid Klarskissen fick jag en smärre chock när jag närmade mig parkeringen. Ett tjugotal husvagnar och husbilar samt ett antal bilar längs vägen runt sjön. Hur många kan fiska på samma ställe samtidigt?

Jag åkte vidare till Skammorasjön och möttes av nästan samma syn där. Har jag valt fel dag att få fiska i lugn och ro? Bara att åka vidare mot Liss Annas Tjärn.

På parkeringen var enbart ett par husvagnar och några bilar. Väl framme vid sjön visade det sig att jag delade den med en annan fiskare. Det enda tråkiga vara att se de trasiga kastbryggorna. Kanske dax att maila till ansvariga om att dessa är farliga. 

Trasig kastbrygga i Liss Annas Tjärn

Visade sig dock att det var till det positiva med dåliga kastbryggor då jag fick kasta på ett vak nån meter från en kastbrygga. Hade inte hänt om jag klampat ut på den...

Kamp med regnbåge som just tagit flugan

Resultaten blev en nyinsläppt regnbåge på ca 0,7kg

Nyfångad regnbåge

Sammanfattningsvis en trevlig dag med flugspö i handen och solen i ansiktet

För mer info:

http://www.svenskafiskevatten.se/uwxfisket/modules.php?name=Content&op=showcontent&id=4005 

 

 

2012-04-27

Var ska det fiskas i helgen? UVX, Fyrväpplingen?

 

2012-04-26

Nytt spö TFO BVK 9' #5 beställt.

 

2012-04-15 UWX-fisket Klarskissen/Skammorasjön

Äntligen hade all is försvunnit! Jag och med min fiske-kompis Morgan började dagens fiske vid Klarskissen. Något hård blåst gjorde att jag avvaktade och tog en fika. Morgan gick loss med sjunklina och flicksländenymf. Det var några enstaka vak utom kasthåll de stunder då vinden avtog. Detta fick mig att bestämma mig för att fiska torrt. Jag och Morgan diskuterade flugval och när jag visade min fluglåda sjönk Morgans fluga djupare. När han sedan började ta in lina satt årets första regnbåge på och detta innan jag ens hunnit plocka ihop min utrustning.

Årets första regnbåge

Nöjd fiskare

Vinden ville inte riktig ge sig så vi gick till en större vik som låg i lä. Till min förvåning gick det att vada ut på stenbotten ca 10-15m vilket är perfekt för mig som gärna har stort kastutrymme. Efter en stund blev det nästan helt vindstilla och det tog inte många minuter innan vaken satt igång. Nu gick det verkligen att följa fiskens rörelse och många av vaken låg inom kastavstånd. Lyckades inte få någon fisk att gå upp mot flugan så en nymf åkte på men det gav inget bättre resultat. Efter drygt en timmes fiskande fick Morgan ta min plats medan jag gick upp och värmde mig. Konstig nog slutade det vaka och Morgan gav tillbaka platsen till mig för att bege sig till andra sidan viken.

Efter en stund satt vakandet igång igen. Nu åkte fjädermygga storlek 18 på och taktiken blev att röra på flugan så lite som möjligt. Efter att en fisk vakat ganska långt bort kom den närmare och närmare min fluga. Smack lät det när den tog min fjädermygga och med ett försiktigt mothugg hade jag krokat fisket. Lyckan var total! Aldrig har jag fått fisk på torrfluga så tidigt på säsongen.

En vild fisk som var svår att fånga på kort.

Fem minuter efter att jag fått min fisk kom det regn och hagel i ca 1t. Vi bestämde oss att åka vidare till Skammorasjön. Vi tog en promenad till andra sidan sjön utan att se mer än nått enstaka vak. Kvällen blev mer av en kastskola för mig då Morgan visade tricks för att förbättra mina överhandskast samt visade underhandskast. Han kastade längre med underhandskast än vad jag lyckades med överhandskast... Blev en bra avslutning på trevlig fiskedag. Den vindstilla kvällen bjöd på vackra vyer.

Skammorasjön

För mer info:

http://www.svenskafiskevatten.se/uwxfisket/modules.php?name=Content&op=showcontent&id=4005 

 

2012-04-08 UWX-fisket Klarskissen

Lite besviken över att inte fått kasta på vakande fisk senaste fisketuren övertalade jag min sambo att vi skulle ta en eftermiddag i friska luften inklusive fiske och korvgrillning. Klart och soligt väder talade för att isen skulle vara helt borta på Klarskissen. Kanske skulle ha tänkt på att de senaste nätterna haft minusgrader...

Vi möttes av en sjö som frusit på och till stora delar var helt täckt av ett tunt islager. På de ställen där det var isfritt var vinden som kraftigast vilket inte uppskattas av flugfiskare med nedsatt kastförmåga. Nått enstaka vak visade sig på sena eftermiddagen men inget inom kasthåll. Så vi fick nöja oss med korvgrillning och avundsjukt spannande på bottenmetare 50m bort som hade ett antal napp och fick upp ett par fiskar. Som sällskap till korvgrillningen fick vi ett par nyfikna änder som klampade omkring nån meter bort.

Mot kvällen sjönk temperaturen snabbt och jag fick för fösta gången pröva på att kasta med is på linan.

För mer info:

http://www.svenskafiskevatten.se/uwxfisket/modules.php?name=Content&op=showcontent&id=4005

 

2012-04-06 UFFF

Då var man medlem i UFFF - Uppsala Flugfiskeförening. Hoppas på att träffa lite andra flugfiskare som kan hjälpa mig att bli en duktigare flugfiskare. Första aktiviteten som jag tänkte närvara på är kastkurs som hålls i början av maj. Dom har även egna fiskevatten som skall bli kul att pröva på.

För mer info:

www.ufff.se

2012-04-05 UWX-fisket

Halvdag på jobbet och soligt väder kan bara betyda en sak, packa väskan och åk å fiska. Läste för några dagar sen att isen gått på alla sjöar. Fiskesugen och naiv trodde jag att all is var borta vilket inte var fallet...

Den avlånga vik som är min favoritplats i Mörsen var till 100% täckt av is. Ja ja, då får man fiska där isen har gått.

Gav det några timmar men den hårda blåsten gjorde det svårkastat och kallt. Inga hugg, inga vak och mycket trassel blev lärdomen av att ge sig ut på sjöfiske för tidigt på säsongen men skam den som ger sig. Klart jag skall gå till Liss-Annas Tjärn och pröva där.

Det blev en kort stund där då blåsten hade tilltagit och isen täckte mer än hälften av sjön. In i bilen och vidare till Klarskissen som jag aldrig varit vid tidigare.

Här var det mindre med is, endast längst in i några vikar var det lite kvar. När man går runt sjön förstår man att detta är en sjö som normalt befolkas av metare. Två uppställningsplatser för husvagn/husbil med 50m till sjön, vinskydd och eldplatser på många ställen. Just denna dag var det två sällskap som bottenmetade.

Jag provade att kasta lite längs kanten medan jag gick från den ena till den andra uppställningsplatsen. När jag närmade mig den andra tyckte jag att det var ett vak 20m ut. Försökte kasta lite åt det hållet men vinden hade bestämt att jag inte skulle kasta åt det hållet. Efter ett tag avtog vinden och helt plötsligt kom ett 10-tal vak i rask följd. Några var ett par meter från land till vänster om mig. Nu var det spännande att fiska men innan jag tagit mig försiktigt fram inom kastavstånd hade vaken upphört och vinden tilltog igen.

Pratade på vägen till bilen lite med det ena sällskapet som metade vid den första uppställningsplatsen och dom fick precis som jag nöja sig med frisk luft och vacker natur.

För mer info:

http://www.svenskafiskevatten.se/uwxfisket/modules.php?name=Content&op=showcontent&id=4005

 

2012-04-02

Semesterplanerna börjar ta form. Lutar åt en vecka i Ljungdalen och 5 dagar i Saxnäs.

2012-03-31

Vart tog våren vägen? Hade planer på att komma ut och kasta lite imorgon men med snö, blåst och minusgrader tror jag det blir till att stanna hemma och planera sommarens resor. Kanske ta fram flugbindningsutrustningen som legat orörd under några år...

Hoppas påskens väder är mer på oss flugfiskares sida.

2012-03-25 Gysinge forsar

Äntligen är flugfiskeåret 2012 igång!

10 grader solig vårdag men endast 2 grader i vattnet. Såg drygt ett tiotal fiskare så det finns fler än jag som är tokiga. Normal vattenföring vilket gjorde det ganska enkelt att vada. Trodde det skulle vara mycket kallt att vada då jag har andningsvadare men det var inga problem att vara i 8t.

Fiskade med min nya Vision Vibe 85 lina på nya Danielsson F3W 4Seven rullen. Funkade mycket bra med tunga streamers och guldskallenymfer vilket var det jag satsade på denna dag. Med min bristfälliga teknik brukar guldskalle betyda massa knutar på tafsen men denna dag klarade jag mig undan med endast två. Om det var linan eller min teknik som var bättre än vanligt överlåter jag till kunniga att döma.

Till min stora förvåning startade en kläckning av ljusgrå åsländor mitt på dagen. Tror inte ens fisken fattade vad som hände då jag endast såg ett litet vak trots hundratals sländor.

Hade inte räknat med att få fisk men på sena eftermiddagen kom ett försiktigt hugg på min svart/röda Montana som jag fiskade längs nedre delen av forsen. Efter hugget vad det tvärstopp, under flera minuter fick jag inte fisken att röra sig mer än några meter åt sidan. Sen blev det full fart och nästan hela fluglinan åkte ut i en något långsam rusning. Tankarna började fara kring vad som satt på kroken. Efter några rusningar till fick jag äntligen upp fisken till ytan för en kort sekund och blev smått chockad av storleken. Hann inte se vad det var för fisk utan såg bara en mörk ryggtavla. Efter ytterligare några minuters drillande avslöjades vad som försiktigt glufsat i sig min Montana, en GÄDDA! Med besvikelse över att det inte var en rekordöring eller harr fick jag in gäddan till land. Håv och peang hade jag vid denna tid på dagen lämnat uppgivet i bilen. Hur släpper man lös ordentligt krokad gädda, med ett gap som man kan få in hela handen i, utan verktyg eller handskar? Det slutade med att jag klippte linan... Gäddan var kort och tjock, en riktig strömgädda. Skulle uppskatta längden till dryga 60cm och vikten till ca 2,5kg så rekord blev det för mig då jag aldrig fått en gädda på fluga förut. Hade jag haft med mig håv, peang och kamera hade det inte blivit någon fisk.

Montana

Sammanfattningsvis en trevlig dag med bra väder, bra utrustning och en Montana-GÄDDA!

För mer info:

http://www.gysingeforsarna.se/

v

Välkommen till

www.preinitzfiske.se

 

Gilla gärna sidan

på facebook

Facebook

 

Nyhetsbrev

 Ange mail och tryck på

knappen prenumerera

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)