2012

2012-11-24 Sent Höstfiske i UWX-fisket, Klarskissen och Liss Annas Tjärn

Jag och Morgan bestämde oss för att få en sista fisketur innan vinter. 4-5 grader i luften och troligen liknande temperatur i vattnet är väl inte ideala flugfiskeförhållande men det var ju isfritt. 

Vi började dagen vid Klarskissen. Det var i det närmaste vindstilla och några små vak kunde urskiljas i vattenkruset. Det fanns inga ursäkter för mitt dåliga kastande, förutom möjligtvis min kalla händer. Av någon anledning blev kasten sämre ju längre tiden gick. Morgan fiskade med små fjädermyggkläckare strax under utan fick livstecken i form av en liten mört. Jag valde att fiska med flicksländenymf men för mig var det dött. Vi beslutate att åka vidare till Liss Annas.

Direkt när vi kom ner till tjärn vakade en större fisk i första lilla viken och en Griffith Gnat storlek 18 åkte på. Fisken vakade endast 3-4m från land så det blev till att inte gå för nära vid utkast. Tyvärr blev det inga fler vak och flicksländenymfen åkte på igen. Mitt kastande gick nu tvärt utför... Medan jag stod och trasslade kom Morgan tillbaka från sin tur längst bort och ställde sig på motsatt sida av viken. Han la ut kast längs land och inom kort var dagens första regnbåge krokad. Den som har god syn kanske kan tyda Morgan mitt i bilden nedan. Normalt blir jag glad när andra får fisk men måste erkänna att uselt kastande och trassel gjorde det svårt att glädjas för Morgans regnbåge. 

Liss Annas Tjärn, Morgan med regnbåge

Det var dax att avbryta fisket för lunch. Under tiden vi åt såg vi den enda fiskare som gjorde oss sällskap vid tjärnen fånga tre fiskar inom loppet av 10-20min. Med nya krafter från lunchen försökte Morgan hjälpa till att analysera mina dåliga kast. Problemet jag upplevde var att flugan hela tiden fastnade i toppen av mitt spö eller krokade tag i lina. Morgan kunde konstatera att jag inte väntade ut linan tillräckligt i bakkastet och dippade spöt något för mycket. Efter att försökt korrigera dessa fel under några kast kändes det mycket bättre och jag var redo att fortsätta fisket. Morgan valde ena sida och jag gick på andra sidan. Framåt tre-tiden så hade ingen av oss fått något mer men Morgan hade kommit fram till den plats där den sällskapande fiskaren tidigare dragit upp tre fiskar och kunde direkt se ett antal vak. Snäll som han är ropade han åt mig att komma dit.

Morgan valde efter att ha kastat på några vak nära land att förflytta sig till en stor sten som ligger ute på en udde. Inom några minuter hade han fått 2st regnbågar. Hans egenbundna flicksländenymfer är giftiga, speciellt då dom är knutna med Rappalaknut. Eftersom min dag varit resultatlös lät han mig ta platsen. Flugvalet blev en svart/grön Montana men förväntningarna var ganska låga. Till min förvåning gick det väldigt bra att kasta och inom kort hade även jag lyckats lura regnbåge till hugg. Hugget var ganska försiktigt men fisken hade ändå lyckats få ner flugan alldeles för lång för att jag skulle få ur den utan att skada fisken.  Äntligen hade min UWX-förbannelse brutits. Jag hade på 7 turer inte fått en regnbåge men i skymningen på den sista fisketuren före vintern så löste det sig.

Regnbåge ca 1kg fångad i Liss Annas Tjärn

Det blev en väldigt lyckad fisketur där Morgan lärde mig en hel del. Det roligaste var nog det han klämde ur sig när jag klagade på kalla händer: Drilla fisk värmer händerna!

 

2012-11-14 Höstfiske i UWX-fisket, Klarskissen, Mörsen och Liss Annas Tjärn

Sist jag var i Mörsen och Liss Annas var det delvis is och fryste på mer mot kvällen men nu efter några varmare dagar och någon natt med plusgrader ringde jag upp till ansvarig på UWX-fisket för att kolla is-läget. Jag fick svaret att igår låg det is på alla sjöar utom i mitten på Klarskissen. Jag bestämde mig ändå för att chansa, Gysinge fanns ju som andra alternativ.

Väl framme vid Klarskissen kunde jag kosta på mig ett leende. Sjön var så gott som helt isfri. Fisket var det värre med. Under de timmar jag nötte på med min flicksländenymf fick jag se två vak och hade inget hugg. Jag bestämde mig vid kl14 att åka vidare till Liss Annas. 

Även Liss Annas var isfri och det började positivt då jag fick se ett vak direkt när jag kom fram. Då det blåste en del var det flicksländenymfen som fick jobba vidare. Efter ett par kast blev det tvärstopp när jag "nymfade in" linan, tyvärr släppte det lika snabb igen. Får att låta platsen vila lite gick jag och kolla isläget i Mörsen. I den låg det is längs ena sidan av den långa viken och inga vak syntes till. Efter några få kast gick jag tillbaka till Liss Annas.

Denna gång började jag fiska av andra delen av tjärnen. Efter ett tiotal kast kom ett hårt hugg men även denna gång var det över inom någon sekund. Fisken har troligen bara fått tag på den långa svansen på nymfen. Jag fiskade av tjärnen på väg tillbaka men det blev helt resultatlöst.

Kul att få komma ut så sent på säsongen till isfria sjöar, synd att ingen av fiskarna som hugg tog rätt del av nymfen.

 

2012-10-14 Skysjön, Fyrväpplingen

Fiske med Morgan en vindstilla höstdag. Valet stod mellan att åka längst ner i viken till höger eller upp till de tre vikarna vid lilla ön. Vi styrde först mot lilla ön och väl framme kunde vi inte klaga på aktivitetet. Det vakade sporadiskt över ett ganska stort område men jag valde den mest stilla viken i mitten. Efter långt nötande lyckades jag kroka en fisk med min Griffith Gnat storlek 18. Jag misslyckades med håvning två gånger och tredje kom fisken loss. Kroken hade gått av... Direkt efter jag tappat fisken kom en regnskur men den gick över snabbt ock vakandet kom igång igen. 

Stilla vik i Skysjön där det vakade sporadiskt

Vart än Morgan kastade så vakade det bakom ryggen. Det hela blev nästan komiskt. Jag tappade ytterligare ett par fiskar innan den första regnbågen låg i håven. För Morgan vakade det fortsatt bara bakom ryggen, förutom när han hade trassel. Till slut fick han lön för allt sitt slit och lyckades kroka en fisk just innan det blev mörkt. I samma stund som Morgan drillade sin fisk hade jag ett vak inom kastavstånd. Då kom det där kastet man längtar efter då bara allt stämmer. Linan löper ut några meter längre än vanligt, tafsen sträcks ut och flugan landar fint och försiktigt - Pang! Det hugg direkt och efter en vild kamp var en fin kilos fisk i båten. Båda fiskarna jag fått upp hade hela och fina fenor vilket ger en bra kamp.

Regnbågar i god kondition med fina fenor

Mycket trevlig eftermiddag med enorm aktivitet på fisken. Efter regnskuren fram till det blev mörkt vakade det konstant.

 

2012-09-29/30 Mellanljusnan

Då vattenflödet var på tok för högt i Björbo styrde jag mot Hovra och Laforsen istället. Tråkigt att Per-Åke Thor inte skulle vara i Hovra denna helg.

Då jag kom upp ganska sent valde jag att fiska vid Strannan nedanför Hovra på lördag eftermiddag. Fisket kunde inte börja bättre. Första kastet en Harr på ca 20cm, andra kastet en Harr på knappt 25cm, tredje kastet en tappad fisk...

Sammalag blev det 7 Harrar under eftermiddagen, ingen över 25cm. Jag fick även ett gäng supersmå öringar som visade god apptit på torrflugor.

Superliten öring med stor apptit

Söndagens fiske blev vid Lafors bankarna. Vinden var tidvis frisk och strulade till kastandet för mig. Supperpuppa visade sig vara ett bra val denna dag. 5st Harrar i storlek 20-40cm.

Harr fångad längst ut på nedre Laforsbanken

När jag mot eftermiddagen skulle flytta mig till Lassekrogbanken fick fisketuren ett snöpligt slut. I stressen av att försöka komma undan en liten regnskur kastade jag in mina fiskesaker och lite kläder i bagaget på bilen. KLICK! Bilen hade låst sig med nyckeln i...

Försökte få hjälp via Volvo assistans att öppna bilen med det var lönlöst. Det fanns inget annat att göra en att ringa efter reservnyckeln hemma i Uppsala. Jag hade tafsmaterial och en fluglåda i vadarbyxorna så tanken slog mig att gå ut i skogen för att leta reda på lämplig björk men jag valde värmen hemma hos Per-Åke Thor som just kommit tillbaka till Hovra.  

Synd att en så fin eftermiddag skulle sluta så men det blev en mycket trevlig kväll hos Per-Åke. Stor Harren får vänta tills nästa år.

 

2012-09-22 UWX-fisket, Mörsen och Klarskissen
Jag och en nyfunnen fiskekompis bestämnde oss för att trotsa regna och kyla. Inte de bästa förhållanderna för mig att visa upp mitt "hemmavatten". Under hela dagen hade vi 10min uppehåll och termometern orkade inte över +10-strecket.

Vi började i Mörsen. Några sporadiska vak med 5-10min mellanrum väckte en gnutta hopp om att vi skulle kunna lura någon Regnbåge i var. Resultatet blev två små Abborrar.

 

Mörsen i regn, regn och åter regn

På eftermiddagen gav vi upp Mörsen och åkte till Klarskissen. Färre vak här än i Mörsen och ingen av oss lyckades få något.

Nu måste jag skärpa till mig, tre turer till UWX utan att få en Regnbåge...

 

2012-08-02 Skysjön, Fyrväpplingen

Då pappa har vissa problem att gå så kommer mina föräldrar inte ut och fiskar utan hjälp. Under min uppväxt tog dom med mig många gånger till Fyrväpplingen så nu är det dax att betala tillbaka.

Vädret var skönt men tyvärr fick mina föräldrar inget innan dom var tvungna att ge upp. Mamma tappade en som hugg försiktigt på hennes spinnare.


Mina föräldrar


När mina föräldrar gett upp kav jag mig ut en stund till. In fin Regnbåge med fina fenor fattade tycke för min svarta Klinkhammer.

Fin Regnbåge med fina fenor

En trevlig eftermiddag/kväll på Skysjön. Tråkigt att föräldrarna inte fick något.

 

2012-07-24 Laforsen, Mellanljusnan

Tog en tur över dagen upp till Laforsen. Började med att ta en fika hos Per-Åke Thor tillsammans med hans bekanta som var på besök. Han rekommenderade att åka till bankarna nedanför Laforsen och bjöd in mig till att fiska med honom och hans sällskap. Det blev även en inbjudan till middag men fiskesuget tog över så jag åkte mot Laforsen när grillen kom fram. 

Väl framme var jag lite osäker på var det gick att vada. Vattnet var betydligt mer strömt än de jag upplevt under fiskesemestern. Med Per-Åkes karta i ena handen å flugspöt i den andra plaskade jag ut i strömmen. Med en superpuppa på tafsen tog det inte lång tid innan jag kände första fisken. En stund senare var den första Harren krokad. Ju längre ut jag gick ju större blev fisken. Jag hann kroka en 4-5st innan Per-Åke och sällskap kom till Laforsen. Jag gick in mot land och vila en stund. Ju senare det blev ju mer kläckte det nattsländor. Per-Åke gav mig en svart lumme som verkligen gjorde sitt jobb. Det gick att kroka fisk med 2-3m lina ute och roligast var det att få dom runt benen på fiskaren nedströms. 

En liten Lafors-Harr i håven

Vid kl01.30 gav jag upp och då hade 12 Harrar krokats. De flesta i storleken 25-35cm och största på 37cm. Äntligen har jag fått uppleva Mellanljusnan som Per-Åke alltid beskriver den.

Tack Per-Åke Thor!!!

För mer info:

http://www.flugfiskemellanljusnan.se/

 

2012-07-17 Fiske i Satsån, Saxnäs
Trotts varningar om att det kan vara djävulskt med mygg längs Satsån var det ändå hit dagens fisketur gick. Vi ställde bilen några km utanför Saxnäs och vandrade uppströms ca 3km. Ån är i mitt tycke lagom stor men det kan vara lite svårt att hitta bra platser att kasta på för en nybörjare. Träd och buskar hänger ut över vattnet och på många ställen är det branta kanter.

 

 

 

 

 

 

Klicka för stor bild

Stället som visas i bilden ovan höll mig sysselsatt i några timmar. En Öring på uppskattningsvis 0,5-1kg åt små dagsländor konstant. Innan jag gav upp hade jag testat mer än 20 olika flugor, varav säkert 7-8st numera bor i buskar och träd runtomkring. För någon med min ringa erfarenhet är det svårt att fiska med 0,12mm tafs utan kastutrymme. Emelie som satt på en höjd så hur min fluga massor av gånger passerade helt perfekt och trodde flera gånger att det var min fluga som försvann i vaket.

Efter en mycket god lunch fortsatte vi ca 1km till uppströms. Hittade flera fina fiskeplatser och 6st Öringar tog min gula Klinkhammer innan den gjorde övriga flugor sällskap i ett träd. Den största var på ca 0,5kg.

 

  

 

 

 

 

 

 

Klicka för stor bild

 

2012-07-15/16 Fiske i Nedre Ransarån

Kl 11 på söndag förmiddag ringde dom och berättade att vi vunnit utlottningen! Det var bara att kasta sig in i bilen och åka till Fiskecentrum och betala fiskekorten för att sedan sätta kurs mot Ransarån. Vi fick tips om att nedre selet var mindre besökt än övre och hade minst lika bra Rödingfiske så vi valde att fiska där.

Direkt när vi kom ner till vattnet kunde jag se stora vak i forsnacken. Av det fiskarna ibland visade ovan ytan gissade jag att det var öring och minst tre stycken. En var riktigt stor! Jag valde att fiska på ganska långt avstånd med 0,12mm tafs då vattnet är extremt klart. Flugan fick bli en ljus dagslände-immitation i storlek 16 då det var sländor fisken åt med stor aptit. Det stora problemet visade sig vara att presentera flugan en bit ovan forsnacken utan att den skulle dragga då den passera. Det tog många kast innan jag lyckades och flera gånger trodde jag att fisken blivit skrämd. Första gången flugan inte dragga blev det hugg men jag lyckades inte kroka. Detta nervpirrande fiske pågick i 1-2t med sex hugg utan en enda kontakt med fisken i mothugget.    

 

Försiktigt mothugg som Emelie lyckats fånga på bild 

En trevlig och mer rutinerad flugfiskare försökte på samma plats nån timme senare med lyckades inte få dom till att hugga.

Emelie fiskade på några små vak under tiden jag fiskade av forsnacken. Det visade sig vara röding. Hon hade observerat att det kläckte fjädermygg och satt på en Griffin Gnat. Resultatet blev en fin Röding på ca 35cm.

Emelies Röding på väg hem


Efter att Emelie fått upp sin Röding förstod jag att det jag trodde var små fiskar var i själva verket stor Röding. Efter nån timmes fiskande på dessa små vak med några hugg lyckades jag kroka en större Röding. Den satt på kroken i några sekunder innan den gjorde ett gäng rullningar i vattenytan. Jag han se tillräckligt av fisken för att efteråt vara riktigt nerstämd men det gick över när det några minuter senare började vaka bara några meter från mig. Den tog min fluga 5-6 gånger men ville inte fastna.

Till slut lyckades jag kroka fisken tack vare att jag i det klara vattnet såg hur den tog fluga och stängde munnen innan mitt försiktiga mothugg. YES! äntligen satt det en röding i andra änden. Den var mindre än den förra men uppskattningsvis ca 45cm. Efter en stunds kamp fick jag in fisken mot land men precis när jag skulle håva var den helt plötsligt borta... KROKEN HADE GÅTT AV!

Vid kl23 gav vi upp då det var mycket kallt och inga vak. Vi bestämde oss för att åka hem och sova i några timmar.

Kl 05.48 med 3 grader i luften kändes det som det skulle bli svårt att få nått mer innan fiskekortet löpte ut kl12. Vi började med att samla ved till en eld men innan den var tänd hade det börjat vaka och några minuter senare var min första Röding krokad. Efter gårdagens nederlag tog jag det väldigt försiktigt och man vågar inte ta i så hårt med 0,12mm tafs och storlek 22 på flugan. Efter 5-10min låg äntligen en Röding i min håv. Personligt rekord 41cm och gårdagens nederlag var bortblåst. 

Vacker Röding på 41cm fångad på Griffin Gnat storlek 22

Nån timme senare var det dax för nästa Röding. Endast 28cm men gav en tuff kamp.

2012-07-14 Ljungdalen lämnas för fiske i Saxnäs

Efter en mycket givande vecka i Ljungdalen med bättre fiske och väder än vad vi vågat hoppas på var det dax att åka norrut. 

Direkt när vi anlände till Sanxäs på lördag kväll stannade vi vid Fiskecentrum på Kultsjögården för att köpa fiskekort för statens vatten samt sätta upp oss på utlottningslistan för fiskekort i nedre Ransarån.

Boende hade vi bokat i Lövberg, knappt 3 mil från Saxnäs.

 

2012-07-13 Fredag den 13e - en riktig turdag med fiske i Dalsjön, Ljungdalen


Efter gårdagens fina avslutning i Dalsjön bestämde vi oss för att sista fisket i Ljungdalen för denna resa skulle vara där. 

Harr 39cm fångad i Dalsjön, Ljungdalen

Totalt fick jag 18st Harrar varav 10 var över 35cm. Största Harren var 39cm vilket är nytt personbästa. Emelie nöjde sig med 3st, men alla var över 35cm och största 38,5cm. Har aldrig upplevt bättre fiske.

 

2012-07-12 Fiske i Skärkan och Nedre Dalsjön och Dalsjön, Ljungdalen

Dagen började med fiske i Skärkan uppströms Skärkdalen där jag tidigare under veckan fått en finn Harr och några mindre Öringar. Kläckte otroliga mängder med Rocken som satt och torka vingarna i lugnvattnet men inte ett enda vak.

Rocken i mängder

Fisken verkar ha flyttat på sig då vattennivån sjönk. Vi gav det några timmar innan vi bestämdes oss för att åka nerströms och ge "Bosses" och "Robbans" pooler en ny chans. Betydligt lägre vatten än när jag var där under första dagen. Emelie lyckades kroka en liten öring men i övrigt var det helt dött.

Allt sämre väder gjorde att vi gav upp och körde vidare mot Nedre Dalsjön. Rockenkläckningarna hade för tillfället avtagit något p.g.a. sämre väder så jag tog en tupplur medan Emelie tog en promenad. När hon kom tillbaka var det goda nyheter. Full aktivitet på Rocken och dessvärre även på mygg å knott. Jag lyckades lura 3 Öringar i storleken 25-35cm.

En vänlig flugfiskare kom förbi och tipsade om ett ställe i Dalsjön där han haft bra fiske. Jag kunde inte låta bli att åka dit trotts att vi bestämt oss för att åka mot stugan. Det blev bara ca 30min fiske innan mörkret hade lagt sig över sjön men ända hann jag få 3 Harrar runt 30cm. Hit måste vi åka imorgon.


2012-07-09 Fiske i Nedre Dalsjön och Oshån, Ljungdalen

Precis som igår var vädret mycket bättre än prognos. Rocken kläckte ännu flitigare.

Emelie tappade en riktigt stor Öring som efter några turer i luften gick ner i botten och på något sätt skrapade loss flugan. En rejäl kamp så länge den vara. Tror nästan jag var bittrare än Emelie över den tappade fisken.

Själv lyckade jag lura 3 Öringar på 20-35cm i Dalsjön.

Vi avslutade kvällen med ett kort besök där Skärkan rinner ut i Oshån. Det gick mycket mer vatten än när vi var här förra året vilket gjorde det mycket svårt att vada. Med en Muddler på tafsen fick jag snabbt två Harrar och en liten Öring. Den största Harren var ca 33-35cm. 

Fin Harr fångad i Oshån


Verkar som det är bra fiske vid hög vattenföring på just denna plats. Förra året var det låg vattenföring och vi fick bara massa smått, man slutade räkna...

 

2012-07-08 Fiske i Nedre Dalsjön, Ljungdalen

Förmiddagen började med lättare regn som avtog framåt lunch, inte alls det ihållande regn som YR och SMHI förutspått. När regnet avtog började rocken att kläcka, vilket fick fart på fisken.

Emelie fick 2 Öringar på ca 25cm och en Harr på ca 20cm.

Jag lyckades med 3 Öringar på 25-30cm och en Harr på ca 30cm.

Gränsen för att ta upp fisk ligger på 35cm så alla fiskar fick gå tillbaka.

 

2012-07-07 Fisket kan börja - Skärkan och Nedre Dalsjön

Kl11 anlände vi till Storsjö Fiskecamp. Vädret var inte i närheten av den sol som utlovats på vädersidorna. Regnet öste ner...

Det blev en snabb men väldigt god lunch efter att fiskekort inhandlats och fiskevatten diskuterats. Alltid lika bra service och trevlig personal på fiskecampen men i år har vi bokat boende med lite högre standard i Ljungdalen, närmare bestämt lägenhetshotellet i skidbacken. Endast 3975:-/vecka med plats för upp till 8 personer. Lyx med torkskåp och en stor balkong med fantastisk utsikt över Ljungdalen.

För mer info:

http://www.ljungdalsberget.se/hotellet.html

Direkt efter att bilen lastats ur bar det iväg till Skärkdalen. Lite regn kan inte hindra en fiskesugen flugfiskare. Jag följde det som knappt kan kallas väg på norra sidan av Skärkan. Blev fem stopp vid bl.a. "Robbans Pool" och "Bosses Pool" och några andra slumpvist valda ställen. Regnet lugnade ner sig något mot kvällningen och vid sista stoppen i Skärkan fick jag se resans första vak. Visade sig vara fisk av mindre modell som inte fastande vid hugg. Fiskade med guldskalle, Superpuppa, E12 och Klinkhammer men ingen kontakt med någon fisk.

Väl ända nere i Nedre Dalsjön konstaterade jag att Rocken kläckte sporadiskt i regnet och vak syntes till ibland. En stor Rocken-immitation åkte på samtidigt som min fasa för trassel ökade 110%. Jag vet hur det alltid slutar med trassel då jag kastar med dessa men för att minska risken var det 0,20mm tafs som gällde.

Vid kl20 var det bara att ge upp. Kläckningarna hade slutat och jag fick åka mot lägenheten utan krokad fisk.

 

2012-06-17 Gysinge forsar

Efter det lyckade fisket på Fyrväpplingen vågade jag mig på att utmana Gysinge forsar igen. Varje tur till UWX-fisket passerar Gysinge och många gånger har jag varit sugen att stanna på vägen. Det är något vackert med forsarna som lockar.

Gysinge forsar uppströms broarna närmast Gysinge

Jag vadade först ut uppströms broarna närmast Gysinge. Fantastiskt väder med värmande sol och helt myggfritt. Dessvärre även helt fiskfritt. Prövade allt från torrfluga till guldskalle. Måste nog göra lite efterforskningar på var andra fått fisk och vad dom då fiskat med.

Vid kl22 på kvällen flyttade jag mig till forsarna vid Sevedskvarn. Här var det inte myggfritt! Tusen och åter tusen myggor försökte kalasa på mig så massor av myggmedel åkte på. Klarade mig undan med några få stick men det var inte lätt att knyta på fluga med moln av mygg i synfältet.

Prövade på många olika platser, även här med allt från torrfluga till guldskalle och krokstorlek 8 till 18. Vet inte om min koncentration var extra låg pga alla mygg men mycket trassel blev det under kvällen.
 

  

Trassel i Gysinge

Det blev till att åka med utan att ha sett ett enda vak eller känt en enda fisk. Blir nog tidigast till hösten som jag prövar att fiska här igen.

För mer info:

http://www.gysingeforsarna.se/

 

 

2012-06-16 På Fyrväpplingen är regn inte alltid dåligt väder. Fångst på egenbunden fluga!

Kors i taket, jag var på plats före kl07 en lördag morgon på Fyrväpplingen. Fantastiskt väder på morgonen med lätt vind. Prognosen lovade regn till lunch. Började dagens fiske med en Griffith Gnat då det var många små insekter i luften. Resultaten blev en mört som gav förvånansvärt motstånd.

Mört ca 2hg

Efter den första mörten fastnat var det omöjligt att kasta på vakande regnbåge utan att en mört försökte ta flugan. Gav upp viken jag fiskat i och tog mig sakta vidare längs land. Jag kom inte långt innan jag såg ett antal regnbågar gå och vaka på ett litet område. Självklart råkade jag ro för nära och skrämde fisken för en stund men fick då tid att upptäcka vad fisken åt. Det var massor utav flugmyror på vattnet, de kom från en stor myrstack precis vid vattnet.

Jag hade en imitation av svartmyra i fluglådan som var något mindre än myrorna på vattnet men det tog inte många minuter innan första hugget. Lyckades inte kroka fisken men väl tallen bakom mig och flugan var ett minne blot. Hade enbart några ännu mindre myrimitationer kvar och fick kämpa länge innan nästa hugg. Denna gång krokades fisken.

1kg Regnbåge med myra i munnen

Jag fortsatte att fiska på samma ställe i ett par timmar och hade många hugg men lyckades inte kroka någon mer fisk innan regnet kom. Vaken fortsatte trots regn och galna jag fortsatte nöta på med torrfluga. Ytterligare någon fisk tappades innan jag gav upp. Regnet gjorde det omöjligt att få flugan att flyta och det var svårt att kasta.

Gick över till att fisk med en egenbunden Montana. Jag skulle bara pröva den en kort stund då jag bestämt mig för att åka med då det började regna. Hann inte ro många årtag innan första hugget, helt oförberedd hann jag inte kroka fisken. Samma sak hände kort senare då jag spanade på en annan fiskare som fått hugg och råkat tappa en åra. På tredje försöket lyckades jag kroka. Första fisken jag fångat på en egenbunden fluga!

Min första fisk fångad på egenbunden fluga

Fisken var som galen i sjön av regnet. Pratade med flera som fått 3-4 st innan kl13.  Båda mina fiskar fick gå tillbaka i sjön.

För mer info:

http://www.fyrvapplingen.nu/

 

 

2012-06-10 Nattfiske Klarskissen och Liss Annas Tjärn

Efter det fantastiska fisket på nationaldagen var det svårt att hålla sig ifrån flugspöt så jag tog en sen tur till UWX-fisket. Kom fram vid kl18 och åkte först till Klarskissen. HELT DÖTT! Gav upp efter ett par timmar och åkte vidare till Liss Annas. Här träffade jag ett par trevliga killar som berättade att det vakat flitigt under en kort period och att dom fått varsin regnbåge. Det vakade med ganska långa mellanrum under resten av kvällen/natten och få vak var inom kasthåll. Min fluga var aldrig närmare än 20m, ingen fisk denna gång...

Nylagad kastbrygga kl00.30

Det som däremot var mycket glädjande att se de lagade kastbryggorna. Som fotot taget med min mobil visar blev det aldrig helt mörkt.

För mer info:

http://www.svenskafiskevatten.se/uwxfisket/modules.php?name=Content&op=showcontent&id=4005

 

2012-06-06 Fantastiskt fiske i Klarskissen på nationaldagen

Blev inget fiske i Skåne under helgen men jag fick med min sambo Emelie på en tur till UWX-fisket. Vi valde att åka till Klarskissen. Förvånansvärt lite folk vid sjön. Väl framme vid vattnet kunde vi konstatera att det kläcker en hel del dagsländor och fisken vakar inom kastavstånd. Jag började lägga ut lina och lät flugan vila på vattnet 5m ut medan jag drog ut lina från rullen. Pang! så satt dagens första fisk på. Det blev en rolig kamp som tyvärr fisken vann efter en rejäl luftfärd. Ytterligare en fisk tappades efter en mycket kort kamp. Jag och Emelie hann fiska ett kort tag innan regnet kom, tre timmar tidigare än YR utlovat.

Hällregn på Klarskissen

Det blev till att ta en lång fika på ca 3t...

Efter regnet bestämde vi oss för att gå till andra sidan av sjön. Vi behövde inte vänta länge innan vakandet satt igång. Jag fiskade längst in i en vik och övade roll-kast då det inte fanns utrymme bakåt. Tycker det är otroligt svårt att få ut flugan med denna metod och många knutar på linan blir det. En stunds övande gav resultat och jag lyckades få flugan att landa några meter från senaste vak. Nästa vak blev när fisken tog min fluga. En kilos regnbåge som gav en bra kamp innan den hamnade i håven. Som tack för god kamp fick den gå tillbaka.

Några minuter efter att jag krokat av min fisk var det dax för Emelie att landa nästa. Jag blir alltid så glad när hon får fisk. Vi fotade och släppte tillbaka hennes något mindre regnbåge.

Vakandet avtog för en stund och jag ville visa Emelie hur man roll-kastar. När jag väl fick lite längd på kastet var det till min stora förvåning en fisk som tog flugan. Helt oförberedd så gjorde jag reflexmässigt mothugg alldeles för snabbt. Då jag inte kände fisken la jag snabbt ut flugan igen och det tog inte många minuter innan den försvann. Väntade, gjorde mothugg men lyckades inte kroka. Ut med flugan igen och exakt samma scenario utspelade sig igen efter en kort stund. Vad gör jag för fel? Emelie skämtade om att jag inte hade nån krok kvar och jag var tvungen att kolla flugan. Jag fick snabbt svar på varför jag inte lyckades kroka. Roll-kast => knutar => knut på linan fastnad bakom hullingen på kroken => mothugg vrider loss kroken. Ja ja, kul med lite action iallafall.

Innan det var slut fisketuren hade jag tappat ytterligare två fiskar, varav en efter en lång kamp som avslutades med en lufttur.

Otroligt rolig fisketur trotts regn. Kläckningen fick fisken att vaka konstant. Inte ofta man får så mycket action under så kort tid.  

 

2012-05-27 UFFF Uppsala flugfiske förenings vatten, Nya linan testad, Öring rekord.

Var är håven!? Efter att ha fiskat i UFFF's båda tjärnar under dagen utan framgång behövde jag nu håven. En livlig öring hade just fått smak för min svarta torrfluga men håven satt inte där den skulle utan var ute på egna äventyr...

  

Håv på egna äventyr

Det blev till att använda händerna vilket inte var några problem. En öring på 37cm och ca 550g landades vid kl 21. Nytt öringrekord på fluga för mig!

Rekordöring
 

 Öringen tog flugan ganska hårt och den fastnade långt in i munnen. Efter lite lirkande med peangen var flugan loss och öringen vägdes och mättes för att sen gå tillbaka.

Öringen i sitt rätta element. Lite vila innan den fick gå

Det blev en bra avslutning på en dag som började betydligt sämre. Det första som hände när jag väl hittat fram och skulle lägga ut första kastet var ett lerbad. Litade lite väl mycket på att det bara var å knalla ut till den träbit som låg vid vattenkanten. Första steget resulterade i att jag var blöt upp till midjan. Tur att vädret var fin och att kläderna torkade snabbt.

UFFF har två tjärnar på hemlig ort som medlemmar får fiska i. Tjärnarna ligger tillräckligt avsides för att vildmarkskänslan verkligen ska infinna sig. Storleken hade kunnat vara något större men fördelen blir istället att man kommer åt och kasta på nästan alla vak. Föreningens medlemmar planterar själva i fisken. Om du är intresserad av att fiska i dessa vatten så gå med UFFF för endast 250:- och bli en av ca 40st som får fiska här.

 

Övre tjärn med skogskänsla

Nedre tjärn med lite öppnare runt om

För mer info:

www.ufff.se

 

2012-05-17 UWX-fisket Liss Annas Tjärn/Mörsen nytt personbästa på regnbåge!!!

Ledigt från jobbet och strålande väder, nästan för vindstilla. Kollade runt på lite alternativ att åka till men alla strömmande vatten är det vårflod i så det får vänta några veckor. Satsade på säkra kort och hamnade på UWX-fisket.

Långhelg betyder många husbilar och husvagnar, framförallt vid Klarskissen så jag styrde mot Liss Annas Tjärn och Mörsen. Möttes av några enstaka fiskare bl.a. från Tjeckien.

Lugnt å stilla på vattnet, mycket insekter men var är vaken? De flesta fiskare körde med streamer eller liknande men jag ska ju självklart envisas med torrt. Förstår inte varför jag går mot intuitionen som säger "ner på djupet"? Är en fisk på torrfluga mer värd en en på våtfluga, streamer eller nymf?

Jag började fisket i Liss Annas. Till min stora lycka kom det igång med sporadiska vak just när jag skulle lägga ut första kastet och inte på andra sidan utan inom kastavstånd. Dessa vakande fiskar visade inget intresse för min fluga och jag kunde se att då åt under och inte på ytan. Jag flyttade lite längre bort och till ett ställe utan utrymme bakom för att bli tvungen att öva Roll-kast. Efter en stund lät jag flugan ligga still och väntade på att det skulle vaka inom kastavstånd. Mycket riktigt kom vaken närmare när jag slutade plaska med linan på den blanka ytan. Jag satte mig ner bakom en buske när ett vaken började komma riktigt nära. Min fluga låg inte mer 3-4m från mig men jag skulle definitivt skrämma fisken om jag kastade om. Först kom ett vak 1m ifrån sedan tog den min fluga. Ovan med att göra mothugg med kort lina så blev kampen kort och jag var inte vinnaren. Fisken simmade iväg med min E12 i munnen medan jag snopet undersökte min fluglösa tafs.

I besvikelsen gick jag istället till Mörsen för att pröva lyckan. Några enstaka vak utom kasthåll och påhugg av småmört var det enda som hände på flera timmar. Tillbaka till Liss Annas...

Mörkret började falla på och jag var ensam kvar vid sjön, kusligt stilla. Satte mig på samma ställe där jag tappat min fisk tidigare och studerade vaken. Kunde se att någon eller några fiskar med jämna mellanrum tog en runda nära där jag satt. Flera gånger försökte jag förutspå vaken men mina kast skrämde nog. Jag var tvungen att pröva en ny taktik och riktade in mig på ett vak något längre ut nära några stenar. Lyckades hitta lite utrymme bakåt och tack vara mitt nya TFO BVK lyckades jag skjuta ut lina nära stenarna. Det tog inte många sekunder innan min fjädermygga satt i gapet på en stark regnbåge. Det blev många rusningar och kraften i dom avtog inte. Tankarna gick på hur stor den kunde vara?

Stark regnbåge som inte vill visa sig

Den rusade rakt ut, längs land och försökte ta sig in under några buskar. Jag var extra försiktig då linan gått av tidigare och fick kämpa länge innan den låg i håven. Det var en mycket trevlig kamp.

En regnbåge i fin kondition äntligen landad.

På vågen visade det sig att jag satt nytt personbästa på regnbåge 1,316kg, jag hade med tanke på storleken gissat över 1,5kg. Vid undersökning av maginnehållet så kunde det konstateras att fisken inte ätit under dagen så några gram tappades väl där.

För mer info:

http://www.svenskafiskevatten.se/uwxfisket/modules.php?name=Content&op=showcontent&id=4005 

 

2012-05-13 Skysjön, Fyrväpplingen. Delad Glädje = Dubbel Glädje

Fint vårväder med ca 14 grader och sol, dock en aning blåsigt men vad gör väl det när man har trevligt sällskap. Fick med mig min sambo Emelie på en kort kvällstur tur Skysjön. Pratade med några trevliga fiskare som var på väg hem när vi kom. Dom sa att det varit dött mest hela dagen utom en kort stund vid lunch då de och flera andra hade fått fisk.  

Emelie bestämde sig för en fiskliknande streamer och envisa jag skulle ju självklart köra torrt med en fjädermygga. Inte ett vak syntes till och blåsten var lite jobbat att ro emot så vi tog fikapaus längst ner i sydvästra viken. Där var det vindstilla och soligt, en perfekt plats för fika. Jag passade på att byta lite besviket till streamer då det inte var ett enda vak.

Efter fikat rodde vi mot den smala passagen runt den stora ön. Precis när båten kom in där det är som smalast fick Emelie hugg. Efter några minuters kamp hade hon landat sin första regnbåge på fluga!

En glad Emelie med en liten regnbåge

Mycket mer action än så blev det inte på resten av kvällen men mycket kul att Emelie fick pröva på att drilla fisk med nya Danielsson Dryfly-rullen. Lite annorlunda utan broms men det gick bra och hon kände att det kommer funka bra med denna rulle.

Måste erkänna att trots stor glädje för Emelies fisk åkte jag hem lite avundsjuk...

För mer info:

http://www.fyrvapplingen.nu/

 

2012-05-06 Fyrväpplingen

Bara en vecka efter premiären förväntar man sig en parkering proppfull med bilar och massor av båtar ute på sjön men vid ankomsten möttes jag av endast tre bilar på parkeringen. Fint väder och söndag, ska man inte vara ute och fiska då? Kändes iallafall skönt att vara tillbaka på väl känd mark.

Av någon anledning fiskar jag alltid i Skysjön. Säger alltid till alla att den är bäst men jag har ju aldrig fiskat i någon av de andra sjöarna, knäppt? Tror det sitter inpräntat sedan barnsben då pappa alltid sa att det var Skysjön som gällde. Får ta och prova Rörsjön någon gång denna sommar.

Väl ute i båten var allt som vanligt på Skysjön förutom att årorna var nysmorda. Var lite blåsigt under vissa delar av dagen så jag valde att fiska en hel del i viken längst ner till vänster på kartan ovan samt runt den stora ön. Nått enstaka sporadiskt vak men inget att kasta torrt på. En perfekt dag att sätta på sjunklinan och ro runt men jag valde att nöta på med flytlina och växlade mellan streamer och fjädermygga. Inget hugg eller ens vak i närheten av min fluga på hela dagen fick mig att fundera på att ge upp vid kl19. Av erfarenhet sedan tidigare brukar vakandet sätta igång när det närmar sig stängningsdax. Så blev fallet med besked denna dag. Kl 20.30 kockade hela sjön av vak.

  

Helt plötsligt vakar det inom kasthåll i alla riktningar. Trots att min fjädermygga låg mindre än 1m från flera vak var det ingen fisk som gick mot den. Tankarna började fara kring vad fisken åt. Efter en stunds spanande lyckades jag lista ut att dom inte åt på ytan utan strax under men VAD? Är det nån som har en aning hör gärna av er. Desperat som jag var dränkte jag min fjädermygga och körde ner den under ytan. Efter en kort stund kom ett kraftigt hugg men när jag skulle göra mothugg var mina händer helt stela och fisken tappades. Hade i upphetsningen över alla vak inte märkt att temperaturen sjunkit till nära 0 grader. Efter denna tappade fisk var kl21 och det var bara att sätta kurs mot bryggorna och vidare hemfärd. När jag satt i båten vid bryggan och plockade ihop min utrustning vakade en retsam fisk drygt 1m från båten, GRRRR!!!

Hann iallafall testa min nya TFO BVK på riktigt och det var ett rent nöje.

För mer info:

http://www.fyrvapplingen.nu/

 

2012-04-29 UWX-fisket Klarskissen/Skammorasjön/Liss Annas Tjärn

Solig dag, ca 12grader, nästan vindstilla. Klart att man ska ut och fiska med så fina förutsättningar vilket fler än jag tyckte. Vid Klarskissen fick jag en smärre chock när jag närmade mig parkeringen. Ett tjugotal husvagnar och husbilar samt ett antal bilar längs vägen runt sjön. Hur många kan fiska på samma ställe samtidigt?

Jag åkte vidare till Skammorasjön och möttes av nästan samma syn där. Har jag valt fel dag att få fiska i lugn och ro? Bara att åka vidare mot Liss Annas Tjärn.

På parkeringen var enbart ett par husvagnar och några bilar. Väl framme vid sjön visade det sig att jag delade den med en annan fiskare. Det enda tråkiga vara att se de trasiga kastbryggorna. Kanske dax att maila till ansvariga om att dessa är farliga. 

Visade sig dock att det var till det positiva med dåliga kastbryggor då jag fick kasta på ett vak nån meter från en kastbrygga. Hade inte hänt om jag klampat ut på den.

Resultaten blev en nyinsläppt regnbåge på ca 0,7kg

Sammanfattningsvis en trevlig dag med flugspö i handen och solen i ansiktet

För mer info:

http://www.svenskafiskevatten.se/uwxfisket/modules.php?name=Content&op=showcontent&id=4005

 

2012-04-15 UWX-fisket Klarskissen/Skammorasjön

Äntligen hade all is försvunnit! Jag och med min fiske-kompis Morgan började dagens fiske vid Klarskissen. Något hård blåst gjorde att jag avvaktade och tog en fika. Morgan gick loss med sjunklina och flicksländenymf. Det var några enstaka vak utom kasthåll de stunder då vinden avtog. Detta fick mig att bestämma mig för att fiska torrt. Jag och Morgan diskuterade flugval och när jag visade min fluglåda sjönk Morgans fluga djupare. När han sedan började ta in lina satt årets första regnbåge på och detta innan jag ens hunnit plocka ihop min utrustning.

Årets första regnbåge

Nöjd fiskare

Vinden ville inte riktig ge sig så vi gick till en större vik som låg i lä. Till min förvåning gick det att vada ut på stenbotten ca 10-15m vilket är perfekt för mig som gärna har stort kastutrymme. Efter en stund blev det nästan helt vindstilla och det tog inte många minuter innan vaken satt igång. Nu gick det verkligen att följa fiskens rörelse och många av vaken låg inom kastavstånd. Lyckades inte få någon fisk att gå upp mot flugan så en nymf åkte på men det gav inget bättre resultat. Efter drygt en timmes fiskande fick Morgan ta min plats medan jag gick upp och värmde mig. Konstig nog slutade det vaka och Morgan gav tillbaka platsen till mig för att bege sig till andra sidan viken.

Efter en stund satt vakandet igång igen. Nu åkte fjädermygga storlek 18 på och taktiken blev att röra på flugan så lite som möjligt. Efter att en fisk vakat ganska långt bort kom den närmare och närmare min fluga. Smack lät det när den tog min fjädermygga och med ett försiktigt mothugg hade jag krokat fisket. Lyckan var total! Aldrig har jag fått fisk på torrfluga så tidigt på säsongen.

En vild fisk som var svår att fånga på kort.

Fem minuter efter att jag fått min fisk kom det regn och hagel i ca 1t. Vi bestämde oss att åka vidare till Skammorasjön. Vi tog en promenad till andra sidan sjön utan att se mer än nått enstaka vak. Kvällen blev mer av en kastskola för mig då Morgan visade tricks för att förbättra mina överhandskast samt visade underhandskast. Han kastade längre med underhandskast än vad jag lyckades med överhandskast... Blev en bra avslutning på trevlig fiskedag. Den vindstilla kvällen bjöd på vackra vyer.

Skammorasjön

För mer info:

http://www.svenskafiskevatten.se/uwxfisket/modules.php?name=Content&op=showcontent&id=4005

 

2012-04-08 UWX-fisket Klarskissen

Lite besviken över att inte fått kasta på vakande fisk senaste fisketuren övertalade jag min sambo att vi skulle ta en eftermiddag i friska luften inklusive fiske och korvgrillning. Klart och soligt väder talade för att isen skulle vara helt borta på Klarskissen. Kanske skulle ha tänkt på att de senaste nätterna haft minusgrader...

Vi möttes av en sjö som frusit på och till stora delar var helt täckt av ett tunt islager. På de ställen där det var isfritt var vinden som kraftigast vilket inte uppskattas av flugfiskare med nedsatt kastförmåga. Nått enstaka vak visade sig på sena eftermiddagen men inget inom kasthåll. Så vi fick nöja oss med korvgrillning och avundsjukt spannande på bottenmetare 50m bort som hade ett antal napp och fick upp ett par fiskar. Som sällskap till korvgrillningen fick vi ett par nyfikna änder som klampade omkring nån meter bort.

Mot kvällen sjönk temperaturen snabbt och jag fick för fösta gången pröva på att kasta med is på linan.

För mer info:

http://www.svenskafiskevatten.se/uwxfisket/modules.php?name=Content&op=showcontent&id=4005

 

2012-04-05 UWX-fisket

Halvdag på jobbet och soligt väder kan bara betyda en sak, packa väskan och åk å fiska. Läste för några dagar sen att isen gått på alla sjöar. Fiskesugen och naiv trodde jag att all is var borta vilket inte var fallet...

Den avlånga vik som är min favoritplats i Mörsen var till 100% täckt av is. Ja ja, då får man fiska där isen har gått.

Gav det några timmar men den hårda blåsten gjorde det svårkastat och kallt. Inga hugg, inga vak och mycket trassel blev lärdomen av att ge sig ut på sjöfiske för tidigt på säsongen men skam den som ger sig. Klart jag skall gå till Liss-Annas Tjärn och pröva där.

Det blev en kort stund där då blåsten hade tilltagit och isen täckte mer än hälften av sjön. In i bilen och vidare till Klarskissen som jag aldrig varit vid tidigare.

Här var det mindre med is, endast längst in i några vikar var det lite kvar. När man går runt sjön förstår man att detta är en sjö som normalt befolkas av metare. Två uppställningsplatser för husvagn/husbil med 50m till sjön, vinskydd och eldplatser på många ställen. Just denna dag var det två sällskap som bottenmetade.

Jag provade att kasta lite längs kanten medan jag gick från den ena till den andra uppställningsplatsen. När jag närmade mig den andra tyckte jag att det var ett vak 20m ut. Försökte kasta lite åt det hållet men vinden hade bestämt att jag inte skulle kasta åt det hållet. Efter ett tag avtog vinden och helt plötsligt kom ett 10-tal vak i rask följd. Några var ett par meter från land till vänster om mig. Nu var det spännande att fiska men innan jag tagit mig försiktigt fram inom kastavstånd hade vaken upphört och vinden tilltog igen.

Pratade på vägen till bilen lite med det ena sällskapet som metade vid den första uppställningsplatsen och dom fick precis som jag nöja sig med frisk luft och vacker natur.

För mer info:

http://www.svenskafiskevatten.se/uwxfisket/modules.php?name=Content&op=showcontent&id=4005

 

2012-03-25 Gysinge forsar

Äntligen är flugfiskeåret 2012 igång!

10 grader solig vårdag men endast 2 grader i vattnet. Såg drygt ett tiotal fiskare så det finns fler än jag som är tokiga. Normal vattenföring vilket gjorde det ganska enkelt att vada. Trodde det skulle vara mycket kallt att vada då jag har andningsvadare men det var inga problem att vara i 8t.

Fiskade med min nya Vision Vibe 85 lina på nya Danielsson F3W 4Seven rullen. Funkade mycket bra med tunga streamers och guldskallenymfer vilket var det jag satsade på denna dag. Med min bristfälliga teknik brukar guldskalle betyda massa knutar på tafsen men denna dag klarade jag mig undan med endast två. Om det var linan eller min teknik som var bättre än vanligt överlåter jag till kunniga att döma.

Till min stora förvåning startade en kläckning av ljusgrå åsländor mitt på dagen. Tror inte ens fisken fattade vad som hände då jag endast såg ett litet vak trots hundratals sländor.

Hade inte räknat med att få fisk men på sena eftermiddagen kom ett försiktigt hugg på min svart/röda Montana som jag fiskade längs nedre delen av forsen. Efter hugget vad det tvärstopp, under flera minuter fick jag inte fisken att röra sig mer än några meter åt sidan. Sen blev det full fart och nästan hela fluglinan åkte ut i en något långsam rusning. Tankarna började fara kring vad som satt på kroken. Efter några rusningar till fick jag äntligen upp fisken till ytan för en kort sekund och blev smått chockad av storleken. Hann inte se vad det var för fisk utan såg bara en mörk ryggtavla. Efter ytterligare några minuters drillande avslöjades vad som försiktigt glufsat i sig min Montana, en GÄDDA! Med besvikelse över att det inte var en rekordöring eller harr fick jag in gäddan till land. Håv och peang hade jag vid denna tid på dagen lämnat uppgivet i bilen. Hur släpper man lös ordentligt krokad gädda, med ett gap som man kan få in hela handen i, utan verktyg eller handskar? Det slutade med att jag klippte linan... Gäddan var kort och tjock, en riktig strömgädda. Skulle uppskatta längden till dryga 60cm och vikten till ca 2,5kg så rekord blev det för mig då jag aldrig fått en gädda på fluga förut. Hade jag haft med mig håv, peang och kamera hade det inte blivit någon fisk.

Montana

Sammanfattningsvis en trevlig dag med bra väder, bra utrustning och en Montana-GÄDDA!

För mer info:

http://www.gysingeforsarna.se/

Välkommen till

www.preinitzfiske.se

 

Gilla gärna sidan

på facebook

Facebook

 

Nyhetsbrev

 Ange mail och tryck på

knappen prenumerera

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)